Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vouchere pentru victimele infracțiunilor grave. Cum se va acorda ajutorul de până la 5 salarii minime brute

Your browser doesn't support HTML5 video.

Victimele infracțiunilor grave, care pun viața în pericol, cum ar fi femeile abuzate fizic sau sexual, urmează să primească mai devreme ”compensația financiară” de la stat.

Este vorba despre un fond de urgență de maximum cinci salarii minime, care va fi încărcat pe un card imediat ce începe urmărirea penală. Legea care prevede acordarea acestui ajutor datează de 19 ani, dar până acum banii erau primiți doar la finalul procesului și prea puține persoane făceau cerere să îi ia.

Bătută crunt de iubitul său, o tânără în vârstă de 22 de ani a obținut un ordin de protecție și se află, împreună cu băiețelul ei, într-o locuință protejată a statului. Tânără: „Am mai încercat o dată să plec. M-am întors și ăsta a fost motivul, partea financiară, acum cu ajutor cu chiria, alimente, haine, îmi este mai ușor.” Sub protecția statului este și o femeie bătută de partener. Femeie: „Mă trăgea de cap, să nu rămână urme, și pe mine, și pe copii.”

Reporter: „Până să ajungeți în centru, dvs ați lucrat?”

Femeie: „Nu. Acum încerc sa îmi găsesc ceva de lucru.” Numai în primele opt luni au fost înregistrate 38.000 de victime ale violenței domestice și au fost emise peste 8.000 de ordine de protecție, potrivit Poliției Române. Roxana Necula, șef centru primire urgențe DGASPC Iași: „Multe dintre ele ajung la noi cu hainele de pe ele și atunci ar fi foarte recomandat acest sprijin pentru că așa ar putea să își caute o chirie, un loc de muncă.” Ca să primească mai devreme o parte din compensația financiară de la stat, victimele trebuie să facă o solicitare în care să explice situația materială. La dosar se va adăuga un formular completat fie de avocatul din oficiu, fie de direcția socială, care să confirme spusele victimei. Documentele vor fi depuse apoi la tribunal, iar doi judecători le vor analiza în maximum trei zile. Odată primit avizul, direcția socială va emite cardul sau voucherul în valoare de maximum 5 salarii minime brute, adică 16.500 de lei. Deocamdată, autoritățile au lansat licitația pentru găsirea unui emitent pentru carduri. Planul Ministerului Justiției este să emită 30 pentru ultimele două luni ale anului.

Reporter: De ce 30, nu este puțin la numărul de victime din țară?

Mihai Pașca, secretar de stat Ministerul Justiției: „În măsura în care va fi necesara suplimentarea, se vor suplimenta, categoric.” Autoritățile se bazează pe cererile de ajutor depuse în ultimii ani, când compensația era acordată la finalul procesului și prea puține persoane și-au cerut dreptul. Corina Voicu, formator al Instutului Național al Magistraturii: „Victimele nu prea cunosc aceasta procedură legată de compensațiile financiare. Din păcate, nici procedura în sine nu este prietenoasă. Sunt tribunale din tara asta care în unii ani nu au avut nicio cerere de compensație financiară.” Pot primi ajutorul de la stat victimele violenței în familie, ale traficului de persoane, agresiunilor sexuale și ale infracțiunilor făcute cu intenție, care pun viața în pericol.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult