Vești bune pentru cei care vor să-și cumpere o locuință nouă. Ce se întâmplă cu „Prima casă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Guvernul vrea să-l modifice astfel încât cei care vor să-și cumpere o locuință nouă, să poată primi un credit de până la 80 de mii de euro, față de 66.500, cât era plafonul vechi. Inclusiv firmele care construiesc blocuri vor putea să beneficieze de facilități. Aceste modificări, dar și alte programe de sprijin pentru companii sunt deja pe masa Guvernului și ar putea fi aprobate într-o săptămână.
Ludovic Orban, premierul României: „Trebuie să clarificăm situația în programul „Prima Casă”. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ și să utilizăm un plafon care să țină cont de realitatea de pe piața imobiliară de astăzi."
Prin acest anunț, Guvernul Orban pregătește terenul pentru schimbări radicale la programul „Prima Casă”, cu plafoane și garanții mai mari.
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM): „Prima casă” se va denumi „O casă nouă”. Pentru cei care-și cumpără o casă care începe să se construiască de anul acesta, garanția crește la 80%, față de 50% cât e acum. La o casă cu o vechime de cinci ani, garanția e de 50%, iar la o casă mai veche de cinci ani e 40%.”
În noua versiune a programului, atât pentru locuințele vechi, cât și pentru cele noi, plafoanele cresc față de cele de acum. Pentru un apartament din anii '80, de pildă, creditul maxim va fi 60.000 de euro. Pentru cele construite în ultimii cinci ani, plafonul este de 70.000 de euro. Asta în vreme ce pentru o locuință construită anul acesta, împrumutul poate ajunge la 80.000 de euro, cu peste 13.000 de euro în plus, față de varianta veche de „Prima Casă''.
Iar constructorii ar putea primi și ei un credit de cel mult 8 milioane de euro, cu dobândă redusă, potrivit unui proiect de ordonanță care urmează să fie discutat de guvern săptămâna viitoare.
Între timp, specialiștii în imobiliare observă schimbări în preferințele cumpărătorilor.
Alexandra Strâmbenschi, specialist imobiliare: „Sectorul rezidențial a fost afectat de pandemie, cerințele clienților s-au modificat. Aceștia doresc locuințe care să aibă balcoane mult mai spațioase, astfel încât să-și amenejeze un colț verde.”
Iar de la jumătatea acestei luni, ar trebui să înceapă să funcționeze și un program de garantare a leasing-ului pentru echipamente IT și utilaje, fără avans, de care ar putea beneficia 3.000 de firme, încadrate drept IMM-uri.
Directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM): „Pot fi cumpărate atât utilaje noi, cât și vechi, pentru echipamente IT, buldozere, excavatoare, sisteme irigații. Statul garantează 50% din maxim 5 milioane de lei pe beneficiar.”
Și pentru studenți, Guvernul a gândit un plan de sprijin. 40.000 de euro vor putea primi firmele create de studenți, iar înscrierile au început de săptămâna aceasta.
Alte 50.000 de SRL-uri, fără angajați, vor primi câte 2.000 de euro împrumut, nerambursabil, ca să iasă din criză. Deocamdată, această măsură este doar pe hârtie, deși firmele au cerut demult acest ajutor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern , locuinte , program , prima casa
Dată publicare: 02-07-2020 20:23