Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vânătoarea cu pasări de pradă a putea fi legalizată în România. Cu cât poate fi cumpărat șoim polar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe lângă arme de foc și capcane, vânătorii români vor putea folosi și păsări de pradă în activitatea lor, după ce vă fi promulgată o lege, adoptată recent.

Falconeria sau șoimăritul nu era reglementată până acum, însă există și la noi pasionați care cresc păsari de pradă. Societatea ornitologică avertizează, însă, că dezvoltarea acestei activități pune în pericol zburătoare rare, care ar putea fi capturate pentru a fi dresate și folosite la vânătoare.

Vasile Sandu crește, în propria curte, peste 30 de pasări de pradă. Șoimi sacri, călători, acvile de stepă sau șoimi dunăreni.

Reporter: "Le-ați folosit vreodată la vânătoare?" Sandu Vasile, președinte Asociația Accipiter, Șoimărit și protejarea pasărilor de prada: "Nu, din păcate nu, în Romania, nu se poate"

Falconeria sau, mai precis, șoimăritul este o practica veche prin care păsările, sălbatice prin natura lor, sunt ulterior crescute în captivitate, dresate, în general pentru concursuri de specialitate și, în ultima instanță, pentru vânătoare.

Citește și
Câmpie cu iarbă de mare întinsă pe 785.000 m va fi plantată sub apă în sudul litoralului românesc
Câmpie cu iarbă de mare întinsă pe 785.000 m va fi plantată sub apă în sudul litoralului românesc

Sandu Vasile, președinte Asociația Accipiter, Șoimărit și protejarea pasărilor de prada: "Preoponderent mici mamifere. zonele de tundra, popândăi, iepuri. Călătorul e specializat pe păsări, de la mici pasări, rațe, fazani, potârnichi"

În România, vânătoarea cu pasări de pradă este ilegala, dar acest lucru s-ar putea schimba în curând. Deputații au adoptat o lege prin care, pe lângă arme și capcane, vor putea fi folosite la vânătoare și păsările de prada.

Dan Hulea, directorul executiv al Societății Ornitologice Române: "Este o invitație către capturarea, deținerea ilegală și braconajul cu păsări de prada. Se deschide o ușa foarte larga pentru a fi extrase ouă sau pui din cuiburile răpitoarelor. Aș da exemplu șoimul dunărean care la nivel european sunt între 350 și 500 de perechi și în Romania sunt doar câteva zeci de perechi"

Un șoim călător de vânătoare poate fi cumpărat cu aproximativ 500 de euro, însă pentru specii mai rare, precum șoimul polar, prețul urcă până la 28.000 de euro. Păsările răpitoare pot fi cumpărate de la crescătorii autorizate din străinătate.

Reporter: "De ce ar trebui păstrată aceasta tradiție?" Nicu Pârlog, ornitolog: "Vă răspund cu întrebare, de ce ar trebui să păstram calusul? sau colindele? din același motiv. Fac parte din cultura noastră, chiar daca nu o cunoaștem, trebuie păstrată"

Falconeria este o activitate inclusa în patrimoniul cultural UNESCO, că o tradiție din Europa medievala și Orientul Mijlociu.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult