Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Valeria, poveste impresionantă de viață. Profesoară: Este unul dintre acei copii pe care maturizarea i-a găsit prea devreme

Povestea Valeriei este și povestea a 8.219 de alți copii pentru care organizația Narada a dat startul uneia dintre cele mai mari campanii de mobilizare socială.

Campania își propune să adune cât mai mulți susținători în aceeași cauză, pentru a ajuta minimum 2.500 de copii, pentru început, să se reîntoarcă în această toamnă la școală, fără a-și mai căra cărțile în pungă și fără a le mai fi rușine că poartă haine căpătate și nu au niciodată rechizite sau pantofi.

În comuna Florica, județul Buzău, la început de toamnă, când cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale se pregătesc pentru un nou an școlar, fiecare își aranjează clasa cu cele adecvate pentru ca elevii să beneficieze de un mediu cât mai primitor.

Aici învață doar 76 de elevi și „ne bucurăm pentru fiecare copil ce vine din altă zonă să calce pragurile școlii noastre”, spune prof. Preda Irina, director al Școlii Gimnaziale, și profesoară de limba și literatura română.

Însă mulți copii de aici sunt nevoiași sau îndură greutăți. Aura, o copilă la rândul ei, și-a pierdut mama și a devenit tutorele fraților mai mici, după ce tatăl a plecat să muncească. Ea a venit la școală să o înscrie pe sora cea mică la gradiniță, pe frățiorul ei la clasa a V-a și pe sora cea mai mare la clasa a VII-a.

Celei mai micuțe dintre frați, Valeriei i-a fost cel mai greu. Inclusiv după ce s-a acomodat, au trecut anii, iar când doamna învățătoare, pe care o îndrăgise foarte mult și de care se lipise ca de o mamă, a trebuit să lase loc altor 10 cadre didactice să o formeze.

Mărturiile profesorilor despre Valeria și frățiorii ei

„Toți acești frați nu au lipsit niciodată de la școală, deoarece au găsit între pereții ei un mediu propice și cald în a se dezvolta”, adaugă Irina Preda, amintindu-și de un moment dureros pentru Valeria, dar gestionat cu multă delicatețe de profesori, ziua de 8 martie a anului 2022-2023, când în școală aveau loc activități dedicate mamei.

„Nu era singurul copil din clasă fără mamă, mai avem un elev, dar a lui trăiește, doar că l-a părăsit și e crescut de tată și bunica paternă. Am aranjat ca Valeria să facă toate activitățile cu sora ei, s-a bucurat mult, a și plâns, dar a conștientizat că nu e singură, că oamenii din jur nu sunt o simplă coincidență în viața ei, ci sunt acolo să o îndrume, să o ajute. Este adevărat că mulți copii au nevoie de suport material, dar acest copil trecut de mic prin greutățile vieții este unul dintre aceia pe care maturizarea l-a găsit prea devreme. Astăzi, sora cea mare, Aura, sprijinul ei, este departe, în Islanda, lăsând-o în grija tot a unui copil, sora mijlocie” , mai explică Irina Preda.

Obiectivul Narada este de a sprijini fiecare copil cu câte un kit ce va conține: o geacă de iarnă, cât mai călduroasă, o pereche de încălțări noi și comode, ghiozdan. Și toate rechizitele de care au nevoie acești copii care, într-un procent de 80%, provin din mediul rural, iar majoritatea dintre ei răspunde nevoii urgente de intervenție.

Oricine poate contribui printr-un SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE, online pe descult.hartaedu.ro, unde se află poveștile acestor copii, în „Jurnal al profesorilor”, acolo unde cadrele didactice i-au caracterizat cu emoție și dorința de a-i ajuta să crească frumos și echitabil.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult