Un vechi meșteșug este folosit în România, în locuri greu de găsit. Cum arată ”frigiderul ecologic”, fără curent electric
Your browser doesn't support HTML5 video.
E multă muncă, însă pădurarii spun că nimic nu se compară cu bucuria de a vedea cum pădurea îşi recapătă măreţia de altădată.
În locuri călcate rar de picior de om, pădurarii au pregatit din timp ghetării - spatii unde puietii de brad sunt puși la racoare.
Meşteşugul - ingenios si ecologic - oprește dezvoltarea bradutilor pana le vine sorocul sa fie plantati.
Adrian Merluşcă – şef Ocolul Silvic Comăneşti: ”In iarnă se pregăteşte terenul respectiv, se sapă în pământ la o adâncime de aproximativ 60 de cm. După formarea gheţii se aşază un strat de 15-20 cm de pământ peste gheată ca să reziste o perioadă mai lungă după care se depozitează puieţii să reziste la temperatura să nu intre în vegetaţie.”
Gheaţa e adusă iarna dintr-un lac, şi astfel pădurarii construiesc frigiderele ecologice, fără energie electrică. Vara, când afară sunt şi 35 de grade, acolo nu sunt mai mult de 10.
Costel Afilipoaie – pădurar: „Din bătrâni aşa s-a lucrat la pădure. Nu este curent, nu ai cum să ai curent aici.”
„Există decalaje între momentul optim de scos puieţii din pepinieră şi momentul optim de a planta în şantierul de împăduriri. Ocoalele de munte toate au gheţării pentru păstrarea puieţilor.”
Doar la Comăneşti, în Bacău, sunt nouă gheţării.
De acolo sunt luați puieții de brad plantati în zonele defrișate.