Un fenomen grav ia amploare în România: tot mai mulți copii fug de acasă. Care sunt principalele cauze
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile și asociațiile pentru protecția copiilor au numărat aproximativ 3 mii de cazuri doar de la începutul anului. Potrivit Poliției, aproape 400 de copii sunt și acum de negăsit. Peste 100 de mii de copii, dar și adulți care sesizau o problemă legată de minori au sunat anul trecut la "Telefonul copilului".
Mii de copii din România ajung să fugă de acasă speriaţi de violenţă în familie, sărăcie, problemele de la şcoală sau în dragoste. Potrivit Asociaţiilor care lupta pentru drepturile lor, cifrele sunt în creştere. Cele mai multe cazuri pornesc de la neînţelegerile pe care cei mici le au cu părinţii.
Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Tefonul Copilului: „Intenţia de a pleca de acasă reprezintă un copil nesigur, vulnerabil, un copil instabil, oricând pe punctul de a-şi duce planul la bun sfârşit şi expunându-se astfel la: exploatare sexuală, trafic de persoane, consum de droguri, comitere de infracţiuni.”
Pentru a nu ajunge în această situație disperată, copiii sau părinţii pot suna gratuit la numărul 116111, linia europeană de asistenţă pentru copii. La telefon răspunde un consilier psiholog special instruit.
Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Tefonul Copilului: „Indiferent de motiv, luarea copilului în derâdere, afirmaţii de tipul: foarte bine, pleacă, nici să nu te mai întorci, te ajut să împachetez, nu ajută şi nu previne plecarea copilului, ba chiar îl va apropia şi mai mult de decizia de a pleca de acasă. Încurajăm şi părinţii să ne sune şi îi vom întâmpina cu sfaturi concrete pt gestionarea unor astfel de situaţii.”
„Plecatul de acasă nu e o soluţie” este un program care implică şi poliţiştii romani. Alături de voluntari, agenţii vor organiza 1700 de întâlniri în care le vor spune copiilor ce trebuie să facă dacă au necazuri şi cum pot fi ajutaţi.
Chestor Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliției Române: „Ne apropiem cu paşi repezi de sezonul estival, o perioadă în care, potrivit cazuisticii poliţiei romane, copiii sunt mai predispuşi la dispariţie şi plecaţi de acasă. Ne vom îndrepta către copii atât prin şcoli, dar şi alte zone cum ar fi tabere sau locuri de agrement.”
La finalul săptămânii trecute, de pildă, polițiștii căutau 394 de minori dispăruţi. Mai mult de jumătate dintre ei nu sunt la prima experienţă de acest gen. Din păcate în multe cazuri, problemele copiiilor nu se rezolva prin plasarea lor în centre. 141 de minori căutaţi acum au fugit din astfel de locuri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania , copii , parinti , telefonul copilului , myimpact
Dată publicare: 23-05-2023 17:23