Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un apicultor din Buzău a câștigat medalia de aur pentru o băutură pe care o beau vikingii și dacii: miedul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ați auzit de mied sau de hidromel? Este o licoare dulce, slab alcoolizată, pe care o beau vikingii și dacii, asemănătoare berii sau cidrului. Se face din miere și este considerată de istoricii gastronomiei prima băutură fermentată din lume.

Acum, un sortiment vine și din România. Un apicultor din Buzău a fost medaliat cu aur la un concurs organizat în Polonia.

Mihai Negoț este proprietarul unei fabrici de mied din orașul Pătârlagele, județul Buzău, și a obținut, acum câteva zile, medalia de aur la o importantă competiție internațională consacrată băuturii pe bază de miere.

Cunoscut la noi încă de pe vremea dacilor, miedul sau hidromelul se obține din fermentarea mierii de albine, care a fost amestecată cu apă.

Mihai Negoț, producator de mied: "Este o băutură foarte veche, a trecut pe toate continentele, de la vikingi, grecii au crezut că e băutura zeilor, celții au crezut că au un râu de miere, de mied în paradisul lor."

Citește și
Rosii
Cele trei categorii de fermieri care vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția. Banii vin în funcție de legumă

În trecut, fermentația se făcea în butoaie de lemn, dar acum procesul s-a mutat în cuve de inox. Miedul este o alternativă la bere și cidru dar, mai nou, din el se face și un soi de vin spumant.

Mihai Negoț, producator de mied: "Am găsit un hamei care dă o aromă autohtonă de soc, de socată și se pare că este apreciată și în afară și de specialiști noi o să o marketăm ca o alternativă la prosecco."

Un alt apicultor din Alba produce "băutura zeilor". În rețeta lui, licoarea se obține din diverse sortimente de miere, păstură, polen crud, fagure și apă de izvor. Este nevoie de mult timp, însă, până când aromele se desăvârșesc. Cum cererea pe piață a crescut, apicultorul are două sortimente: unul alb și unul rose.

Ioan Săbăduș, producător de mied: ”"Diferența dintre cele două este că aici punem diferite sortimente de miere care să nu fie colorate hidromelul se lasă la fermantat o lună de zile, sunt niște etape, de fapt acolo e tot secretul când să îl iei de la fermentat." Potrivit specialistilor, calitățile acestui produs care are la bază mierea sunt multiple.

Ioan Săbăduș, producător de mied: "Aici avem foarte multe vitamine, proteine care ne dau poftă de viață, ajunge și până la 250 de lei butelia de vin, în funcție de ceea ce punem în el."

Așa se face că o parte din producție a ajuns și în străinătate.

Ioan Săbăduș, producător de mied: "În ultimii doi ani cererea chiar s-a dublat față de anii trecuți, trimtem în Spania, Germania, Italia."

Potrivit unui studiu internațional, piața miedului va ajunge în 2030, la nivel mondial, la peste o jumătate de miliard de dolari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult