UE vrea sancțiuni dure pentru cei care produc sau vând medicamente false. În România aceștia scapă cu o amendă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și la acest capitol, țara noastă este deficitară: cele mai multe activități ilegale în această privință nu sunt trecute în Codul Penal, iar cei care le practică pot scăpa doar cu o amendă.
Asta în condițiile în care astfel de substanțe pot agrava boala pacientul sau, mai rău, îl pot omorî.
Sute de medicamente lipsesc din spitale sau din farmacii, așa că, disperați, bolnavii cumpără de pe internet, unde numeroase site-uri sunt pline de anunțuri.
Dar, vânzarea de medicamente contrafăcute este o problemă cu consecințe grave la nivel mondial. În încercarea de a opri acest lucru, Uniunea Europeană le-a cerut tuturor statelor membre să înăsprească legislația.
Până în 2019 și România va fi obligată să ia măsurile necesare, astfel încât fabricarea și comericalizarea medicamentelor să respecte norme clare.
Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM: ”Fiecare produs va avea cod de bare bidimensional și un dispozitiv de sigilare care să arate dacă medciamentul a mai fost deschis...”
O altă modificare se referă la faptul că farmaciile online autorizate vor purta un logo unic pe întreg teritoriul Uniunii Europene, astfel încât să se poată verifică mai ușor unde și în ce condiții a fost comericalizat un medicament.
Autoritățile care verifică producători de medicamente vor avea indicații mai clare în privința controalelor, iar fabricanții vor fi obligați să respecte normele de producție atât în ceea ce privește gramajul produsului, cât și a cantitățiii de substanță activă pe care o conține acesta.
În România, legislația nu este nici clară, nici suficient de dură pentru cei care vând medicamente contrafăcute.
Un raport al Comisiei Europene arată că în cele mai multe state membre falsificarea medicamentelor este considerată infracțiune, pe când în România, importul și exportul de medicamente falsificate sunt doar contravenții. Adică făptașul primește cel mult o amendă.
Conform legislației actuale, abia după ce autoritățile au demonstrat că persoană suspectă fabrică sau vinde cu bună științe medicamentele contrafăcute și că acestea au pus într-adevăr în pericol viața pacienților se poate vorbi de o infracțiune. În plus, la noi, amenda pentru abaterile care implică substanțe active folosite în prepararea medicamentelor sunt de până la 6500 de euro. Doar în Lituania suma este mai mică, în timp ce în restul statelor europene trece de 10.000 de euro.
Cel mai bine la acest capitol stă Spania, unde amenzile pot ajunge la 1 milion de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana , sanctiuni , amenzi , medicamente
Dată publicare: 04-02-2018 17:08