Turiștii au putut afla tainele cavalerilor teutoni la Festivalul Medieval de la Cetatea Feldioara. ”Mi se pare extraordinar”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar turiștii iubitori de istorie au ascultat fascinați povești din vremurile în care Țara Bârsei era păzită de acei cavaleri neînfricați.
Festivalul Medieval de la Cetatea Feldioara a strâns sute de vizitatori dornici să descopere frumusețea locurilor și a poveștilor despre epoci de mult apuse.
Construită în secolul al XIII-lea, Cetatea Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Turiștii care au trecut să o vadă în weekend s-au întors în timp.
Cavaler teuton: ”Culorile alb negru pe tunică sunt specifice, iar unii mai aveau și o cruce neagră pe piept. Cavalerii teutoni au fost trimiși să apere teritoriile de invaziile mongole”.
Călugăr cistercian: ”Preotul avea rolul de a propovădui binele și îi ducea pe calea Domnului. Evul Mediu era un fel de vale a plângerii, oamenii se temeau de moarte, iar preotul îi ajuta să înțeleagă și să accepte moartea”.
Cel mai mare interes l-au stârnit armele și armurile. Și explicațiile despre scuturile mai sau cele mici.
Cavaler: ”Fiind mic, eu pot să-l pun în fața dumneavoastră și nu mai vedeți spada mea și nu mai știți de unde urmează să atac, eu pot să atac de sus sau de jos”.
Turist: ”Nu ai acces în fiecare zi la aceste informații. E interesant să afli ce arme foloseau, care erau avantajele, care erau dezavantajele”.
În tot acest timp, copiii s-au întrecut în jocuri inventate în epoca medievală.
”Hai, dă-i! Bravo!”.
Turist: ”Câștigător este cel care bagă mai mulți săculeți în aceste orificii, sunt destul de avansate, destul de ingenioase, cred că funcționau și uite că funcționează se pare chiar și acum”.
”E bine să vedem și locurile din jurul nostru”Cavalerii teutoni nu erau doar războinici neînfricați. Constructori pricepuți, ridicau cetăți trainice și, în timpul liber, se ocupau și de artă.
”- Dă-i, dă-i! Urmărim dalta...
- E un bun ucenic?
- Va fi!”.
Copil: ”Obișnuiesc să desenez. La sculptură sunt pentru prima oară. E plăcut, cred că o sa mai vin”.
Festivalul Medieval de la Cetatea Feldioara a atras vizitatori din toată țara, care au fost fermecați de frumusețea peisajului și ospitalitatea localnicilor.
Turistă: ”Călătorim foarte mult în afară, dar e bine să vedem și locurile din jurul nostru”.
Turistă: ”Mi se pare extraordinar, i-am auzit de acolo și mă grăbesc să-i văd. Este foarte drăguț, m-aș muta aici”.
Aflată la 20 de kilometri de Brașov, pe drumul care duce spre Sighișoara, Cetatea Feldioara a fost multă vreme o ruină. În 2012 a intrat într-un amplu proces de refacere, iar de 6 ani este monument istoric. Cetatea găzduiește expoziții, ateliere demonstrative și reprezentații artistice.
Sursa: Pro TV
Etichete: cetate , festival medieval , feldioara , cavaleri
Dată publicare: 04-09-2023 08:20