Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tradițiile strămoșești, aduse în fața tinerei generații la diverse târguri: "Nu vedem genul asta de festival în fiecare zi"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tradițiile strămoșești sunt aduse în fața tinerei generații la diverse târguri. La Iași, meșterii populari, adunați de prin toate județele Moldovei și-au expus produsele muncite cu migală și cu mult drag față de portul şi obiceiurile din bătrâni.

De la vase de lut, cusături și țesături făcute cu măestrie, până la obiecte sculptate în lemn, toate ne reamintesc tradiţiile strămoșești.

60 de meșteri populari, din județele Moldovei, și-au dat întâlnire la Iași, la Târgul Meşterilor Populari organizat pe esplanada Palatului Culturii. Producătorii de artizanat i-au încântat pe oameni cu obiectele care ne reamintesc de datinile strămoșești. Nea Matei are țesături vechi de 100 de ani pe care le expune publicului larg ori de câte ori are ocazia.

Matei Neculai, meșter popular: "Avem un interior țărănesc, cu o colecție frumoasa, de la bunicii și străbunicii noștri. Toate sunt cusute la lampă, la felinar, la lumina slabă."

În mâna meșterului Dănuț, de mai bine de 40 de ani, prind contur și viață datinile de iarnă.

Citește și
Street Food Festival din Capitală
Street Food Festival din Capitală s-a încheiat cu un concert CTC. Un turist italian s-a îndrăgostit de București

Dănuț Stan, meșter popular: "Prima dată se face botul caluțului. Dupa aceea se face coroana, punem oglinzile, că oglinzile reprezintă chipurile planetele. Panglica, motoceii, iar acesta este un caluț specific județului Botoșani, care se joacă la Tudora și la Vorona." Târgul meșterilor populari a ajuns la cea de a 22-a ediție.

Fată: "Este foarte frumos, nu vedem genul asta de festival în fiecare zi. Ma bucur că am venit aici. Am văzut și foarte mulți turiști și mă bucur că putem împărtăși astfel de evenimente și cu alte culturi."

Târgul a început vineri şi s-a încheiat duminică.

Viorel Munteanu, muzeograf Palatul Culturii: "În etnografie, e importantă tradiția, nu inovația. Se face de la an la an un fel de translație între ceea ce a fost meștesug popular spre arta populară. Eu aș incuraja, de exemplu, mai mult mesteșugul popular."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult