Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tradiția catolică adoptată și de români. Ce înseamnă calendarul de Advent

Your browser doesn't support HTML5 video.

"În fiecare zi, până la Crăciun, vei descoperi o surpriză!" Este o ofertă de nerefuzat, mai ales pentru copii, nu-i aşa? O aduce aşa zisul Calendar al Crăciunului sau Calendarul de Advent, care a început să intre în tot mai multe case din România.

Totul pleacă de la un vechi obicei catolic, care a fost adoptat în ultimii ani şi de alţi credincioşi. Sunt brăduţi cu sertare numerotate, cârlige de rufe, de care poţi agăţa punguţe şi săculeţi brodaţi cu numere, în care sunt strecurate mici daruri.

La fel ca Valentine's day sau Halloween, calendarul de Advent este prilej de bucurie şi de joacă. La unele se munceşte intens. Multe familii au început cu un calendar din bomboane. De la 1 până la 24 - mănânci câte una până în ziua Ajunului.

Sigur că n-avem nevoie de calendar, ca să ştim cât mai e până vine Moş Crăciun. Deşi exact aşa procedau protestanţii germani, la mijlocul secolului al XIX-lea. Trasau cu cretă o linie pe poarta casei şi aprindeau câte o lumânare în fiecare zi. Astăzi, calendarul de Crăciun e un succes comercial pretutindeni în lume şi a depăşit bariera confesională. Mai ales că, indiferent că e făcut din pâslă, cu sertare sau sub formă de cutie de bomboane, are câteva zile în plus, faţă de perioada Adventului.

Prima regulă: deschizi un singur buzunar pe zi. Dar poţi alege momentul.

Citește și
valcea
Ornamente stradale de Crăciun, furate de localnici din Râmnicu Vâlcea. VIDEO

A doua regulă: te limitezi - la propriu - la cât te ţine buzunarul.

Mai există o variantă: copilul găseşte în buzunar indiciul care îl îndrumă spre un dar mai consistent.

Tot obicei de Advent, cum e numit postul catolic, e şi cununa de brad agăţată la uşă. E o dovadă în plus că naşterea Domnului îşi împlineşte rolul de sărbătoare a iubirii.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult