Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai puțini români își caută un loc de muncă în străinătate. În ochii multora, familia este cea care înclină balanța

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pâinea câștigată departe de casă nu mai stârnește atât de mult interes în rândul românilor. Numărul conaționalilor care își caută un loc de muncă în străinătate a scăzut în ultimii ani, potrivit unui studiu realizat la nivel global.

În 2023, doar opt la sută dintre ai noștri mai vânau oferte lansate de angajatori de peste hotare. În ochii multora, familia este cea care înclină balanța.

Cristian a lucrat câteva luni în Belgia în domeniul politicii și relațiilor internaționale. Avea un salariu bun, dar - spune el - costurile vieții de zi cu zi au tot crescut. Iar când a primit o ofertă de muncă din țară, nu a stat pe gânduri. A revenit in Cluj și este asistent local în Parlamentul European. Cristian Preoteasa, român întors în țară: „Salariile sunt mai mari în Belgia decât în România, dar costurile vieții sunt mai mari, te costă mai mult o chirie, te costă mai mult și să ieși în oraș. Și în România sunt joburi care pot să fie destul de bine plătite. O parte din țară cred că e pe o traiectorie foarte bună.” Ionuț a muncit patru ani în Marea Britanie. A locuit acolo împreună cu soția și cei doi copii. În România s-a întors de curând și acum își caută un loc de muncă în țară. Ionuț Anghelinei, român întors în țară: „Majoritatea s-au scumpit, tot, și chiriile, absolut tot s-a scumpit. Noi avem locuința noastră în țară și am spus că ar fi cel mai indicat să ne întoarcem în țară la noi și să încercăm să ne punem pe picioare. Suntem tineri și suntem dispuși să lucrăm în orice domeniu.” Eugen Terteleac, Asociația Românilor din Italia: „Oferta locurilor de muncă din țară este una foarte bună din mai multe domenii de activitate, atât construcții, cât și servicii, dar și șofer, dar și pentru locuri de muncă calificate în zona de petrol, gaze, electricieni, IT și așa mai departe. Salariile din țară sunt din ce în ce mai bune.” Potrivit unui raport realizat la nivel global pe un eșantion de peste 150.000 de persoane din 188 de țări, numărul românilor care își caută activ un loc de muncă în străinătate a scăzut - de la 22% în 2018, la doar 8% anul trecut. Cei mai mulți dintre conationalii care aleg să rămână pe meleaguri natale au drept motivație - familia. Motivele pentru a rămâne în țară Mediul prielnic pentru familie: 48% Mediul înconjurător: 48% Calitatea jobului: 41% Sursa: Decoding Global Talent 2024 – Romania Results Mihaela Bococci, economist: „În ultima vreme, România a început să se dezvolte mai bine, oportunitățile deja sunt mult mai mari în orice domeniu. Costurile sunt clar mult mai mici la noi.” Magnoliu Stan, director HR: „Deja suntem apropiați de nivelul salariilor din UE în multe domenii, inclusiv în domenii tehnice, inginerie, în vânzări, inclusiv joburile care presupun diverse limbi străine." Situatia este confirmata si de Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ciprian Necula, director adjunct AJOFM: „După pandemie, numărul persoanelor care solicită informații privind ocuparea unui loc de muncă în spațiul Uniunii Europene a scăzut la jumătate față de anii dinaintea pandemiei.” Germania, Marea Britanie și Spania sunt țările care încă îi mai atrag pe românii dornici să muncească peste hotare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult