Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai mulți tineri se plâng că banii nu le ajung nici pentru cheltuielile zilnice. Dau vina pe sistemul educațional

Your browser doesn't support HTML5 video.

Luni, de Ziua Internațională a Tinerilor, reprezentanții Guvernului au făcut publice rezultatele unui barometru care arată ce își doresc tinerii noștri și ce îi doare mai tare.

Tot mai mulți se plâng că banii câștigați nu le ajung nici pentru cheltuielile zilnice. Iar din această cauză vor să plece în străinătate unde, spun ei, condițiile de trai sunt mai bune. Dau vina pentru situația actuală și pe sistemul educațional.

Potrivit datelor oficiale, tinerii din România sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană. De altfel, un barometru realizat de Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse arată că tinerii de astăzi se descurcă mai greu cu banii față de cei care aveau vârsta lor în anul 2020.

Un tânăr din 5 spune că veniturile pe care le are nu îi ajung nici pentru cheltuielile de zi cu zi, în timp ce 33% afirma că își permit un trai decent, dar nu își cumpără lucruri scumpe. De asemenea, în țara noastră sunt și cei mai mulți tineri care nu lucrează sau nu se află în formare profesională.

Tinerii consideră că principalul motiv din cauza căruia nu sunt pregătiți pentru un loc de muncă este sistemul educațional. 41% dintre respondenții barometrului spun că nu sunt formați încă din școală pentru profesiile cerute pe piața muncii, în timp ce 50% nu au competențele cerute de angajatori. Fată: „Eu din școală nu am învățat nimic din ce pot să aplic în viața reală, în schimb din foarte multe extra-școlare în care a trebuit să mă implic eu, am învățat foarte mult. Despre team working, despre vorbitul în public, despre aptitudini pe care trebuie să le ai mai departe ca om pe piața muncii.” Așadar, mulți vor să muncească în alte țări. Unii pentru că sunt de părere că vor trăi în condiții mai bune, alții ca sa isi strângă bani pentru o locuință. Unii ar rămâne acasă dacă ar avea mai mult sprijin din partea autorităților, mai ales pentru găsirea unui loc de muncă. Gelu Duminică, sociolog: „Avem foarte puțini tineri din mediul rural și dezavantajat care reușesc să aibă o educație bună, respectiv să ajungă să finalizeze Universitatea și să aibă un loc de muncă bine plătit. Tocmai de aceea ei își doresc să câștige mai mulți bani cu aptitudinile pe care le au, respectiv să plece în afară. De aceea spun că țara aceasta nu le oferă ceea ce e nevoie. Banii pentru tineri niți pe care România îi are de la UE, istoric, sunt cei mai puțini cheltuiți bani de către România”. Tânăr: „În București și în alte orașe din țară se vede chestia asta, adică majoritatea elevilor ajung destul de bine, dar sunt orașe mici, de exemplu, în care elevii nu au, vor să învețe să ajungă bine în viață, dar mediul lor încojurător cum ar fi școala nu prea îi ajuta”. Barometrul a fost realizat pe un eșantion de 1.100 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani.

Citește și
guvern
Reorganizările „din pix”, care nu aduc economii la buget, nu ajută economia. Comisia pune presiune pe Guvern să ia măsuri

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult