Tot mai mulți copii merg la școli private. „La stat trebuia să tocesc efectiv cartea”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-o clasă sunt înscriși cel mult 20 de copii, astfel încât învățătorii și profesorii au timp să lucreze cu toți. Însă taxele pe care trebuie să le plătească părinții sunt foarte mari: de la câteva mii de euro, până la 20.000 pe an.
Dezvoltarea gândirii critice, predarea diferenţiată, resurse şi practici internaţionale - sunt doar câteva dintre metodele de predare pe care le întâlnim în şcolile private. Un părinte care a ales acest sistem completează lista: „Şcoală privată pentru că sporturile sunt tratate corespunzător, copiii au nevoie de sport pentru a creşte, laboratoarele, limbile străine sunt predate într-un mediu academic, pentru că sunt puţini copii în clasa, pentru că fiecare copil are nevoie de atenţie şi răbdare pentru a-şi atinge potenţialul”.
Părinte: „Clasele au undeva în jur de 15-20 de copii. Este mai uşor să lucrezi cu mai puţini copii. Copiii se ajută unii pe alţii, se ajută la proiecte”.
În şcolile de stat, pot fi şi 35 de copii într-o clasă, deşi regulamentul prevede că ar trebui să fie doar 25.
O analiză realizată de Institutul Naţional de Statistică arată că numărul copiilor din şcolile private a crescut de cinci ori în ultimii zece ani. Chiar dacă taxele anuale depăşesc câteva mii de euro, părinţii spun că este o investiţie necesară în dezvoltarea copiilor. De ce? Am aflat chiar de la elevi.
Iarina, elevă într-o şcoală privată: „Orele sunt mult mai interactive, profesorii niciodată nu ridică vocea şi nu tratează copiii ca pe nişte obiecte, deoarece la stat eu trebuia să tocesc efectiv cartea”. Copil: „Atunci când îţi predă, te simţi mai în largul tău şi înţelegi mai uşor lucrurile”.
Maria, elevă într-o şcoală privată: „Temele sunt mult mai scurte. Noi avem ore de studiu pe care putem să le facem, ceea ce ne ajută să ne organizăm temele şi să avem mai mult timp liber”.
Copil: „Profesorii se acomodează cu stilul fiecăruia de învăţare, cu cât de rapid sau cu cât de încet merge la o anumită materie, şi face activităţile astfel încât fiecare să poată ţine pasul”.
La şcolile private, copiii sunt atent supravegheaţi şi în pauze. La stat, doar cei din clasele mici beneficiază de mai multă atenţie.
Copil: „Am fost la o şcoală de stat şi acolo eram foarte, foarte mult "bulliat" şi majoritatea zilelor veneam acolo cu răni pe mine şi profesorilor nu le păsa de noi, adică predau şi apoi plecau ca şi cum nu am fi existat. Când se băteau unii pe hol, ei nu făceau nimic”.
În timp ce sistemul de stat propune, dar nu găseşte resurse suficiente, cel privat, face. Un exemplu ar fi psihologii care ţin ore de inteligență emoţională, proiect care este pus în practică doar parţial în unităţile publice, pentru că nu sunt bani.
Iar unele şcoli au cursuri de dezvoltare personală, centrate pe copii, care îi ajută să îşi dezvolte abilităţile de a interacţiona cu ceilalţi.
Claudia Andrei, coordonator PSHE într-o şcoală privată: „Școlile private asigură şi partea de dezvoltare personală. Se ţine cont de evoluţia copilului, comparând copilul cu el însuşi, nu cu ceilalţi. Ne centrăm pe soluţie. Nu greşim, învăţăm. Practric, învăţăm cum să nu mai greşim”.
Accesul la sistemul privat de învăţământ este, însă, restrictiv din punct de vedere financiar. Taxele de şcolarizare pornesc de la 3.000 de euro pe an şi ajung până la 20.000 de euro.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: educație , invatamant , elevi , scoli private
Dată publicare: 15-09-2019 09:11