Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La 9 ani, deja învată programare, la centre private. ”Vreau să fiu developer”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Copiii născuți în era digitală și învățați cu tehnologia urmează în număr mare cursuri de IT. Pentru că în școlile de stat nu primesc decât noțiuni generale, părinții îi înscriu la centre private de informatică.

Juniorii învață, prin joacă, limbajul de programare și ajung să creeze aplicații sau jocuri.

Totul pare doar o joacă dar, în realitate, este o metodă de învăţare. În spate se ascunde un algoritm bine pus la punct şi un cod specific de programare.

Ana are 9 ani şi, în această vară, a început să meargă la cursuri de informatică.

Ana: „Când cresc mai mare vreau să fiu developer, adică să faci scriptul şi să faci jocuri”.

Şi Matei, de aceeaşi vârstă cu Ana, descoperă tainele programării.

Citește și
copii mare
Preotul care a strâns bani pentru ca 70 de copii sărmani să vadă prima dată marea

Matei: „Aici învăţ cum să programez şi cum să îmi dezvolt imaginaţia, jucându-mă cu un robot cu care facem multe jocuri. De exemplu, căutam nişte cuburi cu care se joacă acel robot”.

Iar lecţiile sunt predate progresiv.

Cursul introductiv de IT îi ajută pe copii să îşi fac o primă impresie despre programare. Ulterior, trec la nivelul începător, unde învaţă pas cu pas, prin joacă, limbajul de programare. Urmează etapa intermediară, în care ei rezolvă sarcini din ce în ce mai complexe. Toate aceste etape îi pregătesc pentru nivelul avansat, unde programarea este strict bazată pe text. Asta înseamnă că pot dezolta singuri jocuri, programe, aplicaţii sau chiar descoperă noi limbaje de programare.

Dana Bănica, managerul unei şcoli internaţionale de IT: „Cursurile au loc după-amiază, după orele de şcoală şi în weekend. Ei vin o sesiune de 90 de minute pe săptămână”.

La şcolile de stat, în ciclul gimnazial, doar din 2017 a fost introdus în programa şcolară un curs de tehnologia informaţiei şi calculatoarelor.

Iulian Tunea, instructor școala de informatică: „Învaţă informații generale despre IT, nu doar despre programare, se concentrează pe abilităţi generale, comunicare, e-mail, online, editare text, video, iar programarea este focusul secundar”.

Din păcate, computerul este prea puţin folosit în şcolile de stat. Profesorii predau la orele de IT din manuale care sunt depăşite, iar copiii, în loc să lucreze practic, scriu definiţii pe caiet.

Pentru ore suplimentare de programare, părinţii plătesc între 250 şi 350 de lei pe lună.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult