Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tinerii nu mai sunt pretențioși când își caută un loc de muncă. Cerere mult mai mare decât anul trecut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vremurile dificile i-au făcut pe tinerii români să nu mai fie atât de pretențioși atunci când își caută de muncă. Platformele de recrutări înregistrează cereri record de la o lună la alta.

Iar cele mai multe vin de la persoane care au între 25 și 34 de ani. Potrivit datelor, numai în luna martie au fost înregistrate aproape 1 milion de solicitări.

Iar ca o tendință, angajatorii caută oameni dispuși să vină la birou.

”Pentru un tânăr să își facă banii singur este incredibil. Simți că ești pe picioarele tale și nu mai ești în lanțurile astea părintești. Știi? Te descurci singur!”.

Cu acest gând mii de tineri români și-au căutat un loc de muncă în ultima perioadă. Potrivit celor care administrează platformele de recutare în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate aproape două milioane de solicitări, cu 24% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut.

Aproape 40% au până în 34 de ani

 

Citește și
muncitori sezonieri
EURES România. 900 locuri de muncă la cules de fructe în Spania. Cu cât sunt plătiți sezonierii români

Dacă până acum adulții cu experiență căutau să își schimbe serviciul, acum, tinerii sunt nerăbdători să își gasească un loc de muncă. Aproape 40% dintre candidați au până-n 34 de ani.

Ana Visian, marketing BestJobs: ”Firmele caută tineri pe care să îi crească în cadrul companiei. Vine perioada în care își caută internshipuri și joburi din care să pună în CV o experiență”.

Față de anii trecuți, când amânau acest moment, criza sanitară i-a făcut mai responsabili. Nu mai au nici aceleași pretenții salariale și sunt dispuși să lucreze în mai multe domenii. Doar că oferta este redusă față de cerere.

Raluca Proca, specialist în resurse umane: ”Acești tineri nu sunt creditați la bănci, au și posibilitatea de a-și schimba locul de muncă cu ușurință, acest lucru oferă dinamică asupra pieței, ei pot schimba locul cu ușurință”.

Tânără: ”În special în zona de social media, orice care ține de online este foarte ușor să te muti cu biroul acasă direct sau să lucrezi remote”.

Tânăr: ”Trebuie să urmărești tendințele în piață. Automat trebuie să ne perfecționăm, pe parte de IT, de exemplu, începem să urmăm cursuri de web designeri, programatori”.

Cei mai mulți candidați, în București - Ilfov

 

 

Nu la fel de flexibili sunt angajații trecuți de 50 de ani, care fac față cu greu noilor tehnologii. Iată ce se întâmplă la această fabrică de textile din Satu Mare.

Corin Por, fabrică de textile: ”Lucrăm cu aceste doamne- domni, că trec de o anumită varstă, ei sunt foarte buni pe bucata lor, dar dacă ar fi să schimbe mâine domeniu ar fi foarte dificil”.

Potrivit datelor, topul cu cei mai mulți candidați activi, adică persoane în căutarea unui nou loc de muncă, este condus de București-Ilfov, cu peste 270.000 de aplicări.

Pe locul doi este Timiș, unde 60.000 de oameni vor să își găsească serviciu. În timp ce în Cluj Napoca și Brașov au fost înregistrate puțin peste 37.000 de aplicări fiecare.

Locurile de muncă de acasă au în continuare un număr mare de doritori. De altfel, aceste slujbe reprezintă 10 % din totalul ofertelor disponibile pe platformele de recrutare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult