Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tinerii care n-au luat BAC-ul, dar s-au grăbit să ia ajutorul de șomaj. Ce salarii cer

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul vrea să convingă angajatorii din România să încheie contracte de muncă și cu tinerii care nu sunt preocupați de școală, şi nici de vreo meserie, numiți de specialiști ''Generația NEET''.

Firmele care îi angajează vor primi peste două mii de lei. În total, potrivit Eurostat, în țara noastră sunt peste 400 de mii de tineri care nu studiază, dar nici nu lucrează. Specialiștii în resurse umane spun că mulți vor să fie antreprenori sau să plece în străinătate.

Reporter: Examenul de bacalaureat? Tânăr: Nu l-am dat Reporter: De ce nu l-ai dat? Tânăr: Că n-am vrut să-l dau. Reporter: Nu crezi că te ajuta? Tânăr: Nu Reporter: Facultatea? Tânăr: Nu, la fel. Nu mă ajută.

Reporter: Vrei să te întorci la şcoală? Tânăr: După ce dau permisul, poate. Reporter: E mai important permisul decât BAC-ul sau facultatea? Tânăr: Măcar cu permisul pot să conduc şi eu o maşină. Cu BAC-ul, nimic.

Acesta este doar unul din tinerii fără niciun plan. Alţii vor deocamdată să ia ajutorul de şomaj până se decid ce fac.

Citește și
Joburi Europa
Peste 1.200 de joburi pentru români țări din Europa. Ce meserii se caută

Adrian are 18 ani. S-a prezentat cu tatăl său la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Capitală, unde şi-a depus dosarul pentru şomaj. A căzut la toate probele de la bacalaureat, dar ne spune că nu doar el e în această situaţie, ci întreaga sa clasă din liceu.

Reporter: Ce s-a întâmplat? Adrian: M-am pierdut pur şi simplu. Am învăţat, dar m-am pierdut. Reporter: Care ar fi salariul pentru care te-ai angaja? Adrian: De la 20 în sus nu e nicio problemă. Reporter: Pentru mai puţin? Adrian: Nu. N-ar merita să-mi acord timpul pentru aşa ceva, pentru mai jos de atat.

Statul a mărit indemnizaţiile acordate angajatorilor care încheie contracte de muncă cu astfel de adolescenţi.

Oficial: ''Subventia este acum de 2250 de lei, 900 de lei era. E o majorare substanţială. Angajatorii sunt motivaţi să vină în întâmpinarea celor care vor să-şi caute un loc de muncă.”

Dacă angajatorul depune o cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, prin care îşi arată disponibilitatea de a încheia un contract cu un astfel de tânăr, cât îl ţine angajat va primi lunar de la stat 2250 de lei.

Specialiştii în resurse umane spun însă că aceşti tineri au multe pretenţii de la un loc de muncă.

Angajator: ''Vor un program flexibil, să lucreze de acasă, salariu de 3000 de lei net ar vrea. Să promoveze în 6 luni de zile, maşină de serviciu, reduceri la gym, abonamente la clinici medicale, loc de parcare mai nou. Cred că nu vor în câmpul muncii pentru că vor să lucreze în străinătate pe bani mai mulți.”

Iar dacă nu le convine, pleacă în străinătate. Un tânăr de 23 de ani, barman în Anglia, este un exemplu.

Tânăr: ''Am lucrat puţin şi aici, ai foarte mari şanse de promovare acolo. Primesc 860 de lire, 40-50 de milioane pe lună.”

Dar nu toţi reuşesc să îşi găsească o slujbă în străinătate bine plătită.

Peste 400 de mii de tineri din România, potrivit Eurostat, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani nu ştiu să facă mai nimic ori nu au o diplomă de hârtie care să le dea un start în viaţă, dar nici nu pare că îşi doresc acest lucru.

Ei fac parte din generaţia ''NEET'', pe româneşte, taie frunze la câini: nu sunt nici la şcoală, nici în câmpul muncii şi nici la vreun curs de pregătire.

Iar între timp, ţara noastră pierde anual miliarde de euro pentru că unul din patru tineri din ţara noastră nu munceşte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult