Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Temperaturile ridicate îi obligă pe angajatori să ia măsuri pentru muncitorii care lucrează afară, pe caniculă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Temperaturile ridicate îi obligă pe angajatori să ia măsuri pentru muncitorii care lucrează afară, în caniculă. Pe șantier, de exemplu, trebuie redus programul de lucru, iar oamenii nu au voie să muncească la prânz, atunci când arde soarele.

Inspecţia Muncii a început controalele și până acum au fost date amenzi în valoare de 13 milioane de lei.

Îmbrăcați cu echipamentele de protecție, muncitorii de pe șantiere sunt cei mai expuși în zilele cu temperaturi extreme. Îndură soarele arzător cel puțin opt ore pe zi. La prânz, câțiva angajați reparau un trotuar și astupă câteva gropi.

Alți 80 de oameni lucrează la reabilitatea acestei clădiri. Au avut pauză la prânz și mulți încearcă să lucreze în interior.

Muncitor: „Este foarte greu, dar facem față. Având în vedere că este veche clădirea, zidurile sunt groase, este un pic mai răcoros înăuntru. Nu mai este putere de muncă, având în vedere că este foarte cald , oamenii mai stau, mai iau o pauză scurtă.”

Inspectoratele teritoriale de muncă au început controalele și verifică dacă angajatorii respectă programul de lucru și le oferă pauze dese oamenilor. Potrivit legii, atunci când temperaturile trec de 37 de grade Celsius, muncitorilor trebuie să li se asigure spații ventilate la locul de muncă.

În unele cazuri, angajații nu au echipamente de protecție, lucrează la bustul gol și nu au unde să se adăpostească de căldură.

Constantin Bujor, președinte ITM București: „Cele mai multe cazuri sunt legate de segmentarea programului de lucru, dar acesta ține și de angajator, neacordarea sau nepurtarea echipamentului de protecție , chiar dacă angajatorul acordă, salariații spun că este foarte greu să stai cu o casă de protecție, acum pe căldură.”

Potrivit legii, patronii trebuie să oprească ziua de muncă la ora 11 și să continue, eventual, după ora 17.00.

Toți angajatorii trebuie să reducă programul în zilele caniculare. Angajații trebuie să își împartă sarcinile și să lucreze alternativ în interiorul și exteriorul clădirilor. Fiecare muncitor trebuie să aibă la îndemână apă, sunt recomandați între 2-4 litri de persoană. În plus, angajații sunt obligați să poarte echipament de protecție, iar companiile trebuie să asigure inclusiv dușuri pentru oameni.

Stela Popescu, inspector ITM: „În situația în care este necesară aplicarea sanțiunilor pentru nerespectarea prevederilor, există o sancțiune prin care angajatorului i se aplică sanțiunea între 1.500 și 2.500 de lei.”

În țările unde temperaturile trec de 40 de grade Celsius, la prânz mai multe magazine rămân închise. În Spania, de exemplu, cofetăriile își încheie programul de lucru la ora 14:00 și mai deschid abia seara. La noi, în Centru Vechi al Capitalei, terasele erau pline la prânz, iar patronii nu iau în calcul să le închidă pentru câteva ore, având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult