Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Crescătorii trebuie să aibă spații de dezinfectare la cocina porcilor, dacă vor să-i vândă. Ce mai prevede noua lege

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se schimbă regulile pentru cei care își doresc un porc de Crăciun, crescut în gospodărie. Oficialii s-au răzgândit și au decis să le permită totuși țăranilor să-și vândă animalele, atât timp cât medicul veterinar atestă că sunt sănătoase.  

În ultimii ani, vânzarea porcilor din gospodării a fost interzisă, în încercarea autorităților de a ține în frâu pesta porcină.

Un bărbat crește porci de când se știe, pentru familie. Are totuși cereri și de la câțiva vecini, care vor un porc gata de tăiat pentru Crăciun.

”Ăștia sunt crescuți natural, cu cereale naturale, nu cu toate chimicalele de îi face în două, trei luni, de 100 de kilograme”.

Restricțiile de vânzare a porcilor crescuți în gospodărie au apărut în 2017, atunci când au fost descoperite și primele focare de pestă porcină în România.

Deși, inițial, restricțiile erau stabilite numai în zonele cu probleme, ele au ajuns să fie valabile peste tot în țară. Iar oamenii care voiau să cumpere un animal erau nevoiți să îl ia din ferme autorizate. Numai că, de-a lungul anilor, multe ferme s-au închis.

Citește și
Apare „încălțămintea de coteț”. Noile reguli pentru creșterea porcilor în gospodărie
Apare „încălțămintea de coteț”. Noile reguli pentru creșterea porcilor în gospodărie
În România sunt 3 milioane de porci, jumătate sunt în gospodăriile țăranilor

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că în România sunt circa 3 milioane de porci. Cei din industrie estimează că jumătate din acest număr se află în gospodăriile țăranilor.

Numai în perioada Crăciunului, românii sacrifică în jur de 2 milioane de porci. În aceste condiții, oficialii au decis să elimine prevederea care interzicea vânzarea animalelor crescute de particulari. Însă cei implicați trebuie să respecte anumite condiții.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Orice mișcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult de atât, partea de sănătate publică a animalelor le revine medicilor veterinari, este un serviciu gratuit. Inclusiv medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”.

Pe de altă parte, zilele trecute autoritățile au stabilit condiții de igienă stricte pentru animalele crescute în gospodărie.

Crescătorii trebuie să asigure spații de dezinfectare la intrarea și ieșirea din cocină și să aibă, totodată, și încălțăminte separată. În plus, animalele trebuie înregistrate în registrul agricol de la primărie, pentru a putea fi monitorizate mai ușor. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult