Sute de pensionari, implicați în activități de voluntariat: „Mă motivează”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Seniorii le duc mâncare sau medicamente semenilor aflați în suferință sau însingurați, ori le alină dorul de părinţi copiilor din centrele de plasament. O fac pentru că se simt încă utili, în ciuda vârstei, dar și pentru că vor să ajute. E loc și de mai bine, însă. Proporția vârstinicilor printre voluntari este încă mică la noi, în comparație cu alte țări ale Uniunii Europene.
La 73 de ani, o doamnă este voluntar de bază al Crucii Roşii din Iaşi. Participă la acţiuni umanitare aproape în fiecare weekend, ore în şir. Până acum, a ajuns la sute de bătrâni sau familii sarmane cu mulţi copii, care aveau nevoie de ajutor. Şi este primită, de multe ori, de cei singuri şi bolnavi, cu lacrimi în ochi.
Voluntară: „V-am adus un suc, diverse produse. Ceea ce vă aducem noi de obicei: ulei, zahăr, orez, pateu. Când o să mai fac eu acasă ceva, va mai trimit.”
Ca să aline suferinţa celor la care ajunge, femeia le aduce celor suferinzi chiar şi mâncare gătită de ea acasă, le face curat sau le cumpără din banii ei diverse produse.
Coculeana Cristea, voluntară: „Familia mă întreabă când te mai opreşti, dar eu totuşi nu aş dori să mă opresc prea curând. Contează foarte mult dacă se intră în casa unui bătrân. intrând în casa dumnealor, vezi cum se schimbă la față.”
În alt colţ de oraş, într-un centru de plasament, o femeie de 58 de ani le oferă copiilor rămaşi fără părinţi mângâiere, sfaturi şi învăţăminte.
Mihaela Acatrinei, voluntară: „Mă motivează pe mine personal, că am devenit mai liniştită, mai organizată. Eu am fiul meu care face voluntariat în Anglia şi mi-a spus: „Mamă, aici sunt foarte mulţi oameni în vârstă care fac voluntariat.” Și probabil fiul meu mi-a inoculat această idee."
Virginiea Beldean, director Crucea Rosie Iaşi: „Exemplul acestor doamne ar trebui să mărească numărul persoanelor care vor să facă voluntariat la Crucea Roșie, chiar şi după pensionare."
Din păcate, numărul seniorilor care fac voluntariat în România este încă mic. Pe lângă lipsa de informare, de vină sunt şi amintirile încă vii pentru bătrâni, din perioada comunistă, spun sociolgii.
Romeo Asiminei, sociolog, UAIC Iaşi: „Dacă în UE discutăm undeva la 2 din 10 bătrâni care sunt implicaţi în diferite activităţi practice de voluntariat, în România, din păcate, este sub 10%. Din păcate, colectivizarea şi amintirea colectivizării încă este vie în rândul seniorilor. Asta face ca disponibilitatea lor de a se asocia, de a se implica în diferite activităţi să fie mult mai redusă. Amintirea muncii patriotice încă este vie în rândul seniorilor.”
Psihologii spun că un senior implicat în acţiuni de voluntariat trece mai uşor peste singurătatea şi problemele asociatei vârstei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!