Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de copii din România nici măcar nu ştiu cum arată o periuţă de dinţi. Cu ce se spală

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este printre codașele Europei la igiena orală. Medicii spun, că aproape în fiecare zi întâlnesc cazuri grave, mai ales în zonele sărace ale țării.

Sute de copii nu au avut în viața lor o periuță de dinți și se spală așa, cum îi văd, pe părinți cu sare și apă. Iar în multe școli cabinetele stomatologice sunt vechi și nu au, personal.

Potrivit medicilor stomatologi, spălatul pe dinţi este o necunoscută pentru sute de familii. Unii copii nu au văzut în viaţa lor o periuţă de dinţi. În această familie, cele patru fetiţe nu au fost niciodată într-un cabinet stomatologic. Mama lor recunoaşte că, deşi au 8 ani, nu s-au spălat decât cu apă. Părinţii recunosc şi-au tratat fetele, atunci când aveau probleme cu dinţii, aşa cum au auzit prin sat. "Cu apă. Asta mare cu apă şi sare îşi face, se spală”, spune tatăl fetelor.

Mihai Bobiş medic stomatolog: "Cu sare, cu sare de lămâie, care e foarte nocivă, cu lămâie, cu bicarbonate, multe lucruri vedem în cabinet."

În mediul rural situaţia cabinetelor stomatologice este dezastruoasă. Acolo unde primăriile i-au ajutat au sedii, doctorii vin aproape zilnic să îi trateze pe pacienţi, însă părinţii îi aduc rar pe copii la control.

Citește și
fetita dinte
O fetiță de doar 12 zile a fost dusă la stomatolog după ce s-a născut cu un dinte

Alin Trif specialist chirurgie stomatologică: "La şase ani apar molarii şi până la vârsta de 12 ani, pentru că nu au grijă de dinţi, o parte ajung să fie distruşi".

În mediul rural, autorităţile fac paşi mici în privinţa prevenţiei. Împart periuţe gratuite şi cam atât. În Bistriţa, spre exemplu medicii rămân încă uimiţi că la 7 ani copiii primesc prima lor periuţa de dinţi.

La Constanţa, autorităţile locale au anunţat că toate cabinetele aflate în şcoli şi licee vor fi redeschise în câteva săptămâni, după ce vor fi renovate iar aparatura veche va fi înlocuită.

Într-un cabinet, aparatul are aproape 40 de ani. „La un moment dat nu mai puteam ridica copiii, nu mai putea fi reglat scaunul, nu mai mergea aspiratorul”, spune stomatologul. „L-am folosit şi aşa”

Potrivit unui clasament internaţional al igienei orale, mulţi romani nu trec pe la dentist cu anii şi folosesc o periuţă trei ani.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult