Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Superstiții de Florii. Ce e bine și ce nu e bine să faci în ziua Floriilor

Superstiții de Florii. Sărbătoarea de Florii readuce în memoria creştinilor momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, întâmpinat de discipoli cu frunze de palmier.

Superstiții de Florii. Deşi sărbătoarea are o semnificaţie profund religioasă, acesteia i s-au adăugat, de-a lungul vremii, diverse tradiţii de sorginte păgână, atât în mediul rural, cât şi în cel urban.

Superstiții de Florii. De Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casa pentru aerisire.

Superstiții de Florii. Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

Superstiții de Florii. La miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

Citește și
Un miliard de catolici au sărbătorit Duminica Floriilor
Un miliard de catolici au sărbătorit Duminica Floriilor

Superstiții de Florii. Dacă cineva îndrăzneşte să se spele pe cap chiar în ziua de Florii, fără apă descântată şi sfinţită, risca să albească.

Superstiții de Florii. Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Ele împodobesc icoanele, uşile, ferestrele, intrările în grajduri, fântânile şi streşinile caselor. Oamenii mai obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte.

Superstiții de Florii. În sâmbăta Floriilor, femeile din unele zone ale ţării aduc ofrandă de pomenire a morţilor, împărţind plăcinte de post.

Superstiții de Florii. În sâmbăta Floriilor se mai făcea un ceremonial complex numit Lazăriţa, după modelul colindelor, la care participau doar fetele. Una dintre fete, numită „Lazăriţa”, se îmbrăca în mireasă şi colinda, împreună cu celelalte, în faţa ferestrelor caselor.

Superstiții de Florii. De asemenea, exista obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Superstiții de Florii. În unele regiuni, oamenii îşi încing mijlocul cu crenguţe sfinţite de sălcie, crezând că astfel alungă boală sau o înving cu o mai mare uşurinţă. Se spune că salcia vindeca durerea de spate şi este un antidot pentru muşcătura de şarpe.

Superstiții de Florii. O altă tradiţie spune că ramurile de salcie sunt aşezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate. Ele cred că vor deveni mai frumoase şi vor avea un soţ dacă fac asta.

Superstiții de Florii. Dacă te împărtăşeşti de Florii, îţi poţi pune o dorinţă şi ea se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult