Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu. România ocupă primul loc în topul celor mai stresante țări pentru șoferii începători

Your browser doesn't support HTML5 video.

România se află pe locul 1 în topul ţărilor cele mai stresante pentru şoferii începători, conform unui studiu realizat la nivel global de o platformă didactică.  

Drumurile prea înguste, aglomeraţia şi agresivitatea şoferilor în trafic sunt motivele pentru care atât cei care învaţă să conducă, cât şi cei care abia şi-au luat permisul, trec zilnic prin momente de stres intens la volan.

În România sunt cele mai stresante condiţii pentru şoferii începători şi pentru cei care învaţă să şofeze. Conform studiului, scorul cel mai mic, de doar 4,8 din 10, a fost obţinut de România, urmată apoi îndeaproape de Malaezia şi Philipine.

Potrivit datelor, străzile secundare din oraşele României sunt mult prea înguste, iar benzile de circulație nu sunt marcate corespunzător. În plus aglomeraţia creată îi presează pe tinerii care învaţă să conducă. În traficul intens, mulţi dintre ei se simt copleşiţi de atmosfera tensionată, creată de ceilalţi participanţi cu experienţă, care îşi pierd frecvent răbdarea şi fac manevre impulsive în preajma lor.

Fabian, elev: „Este greu, mă panichez deoarece eu fiind începător nu pot să percep tot. Aveam prioritate, într-o interceție, iar el mi-a tăiat fața dintr-un drum fără prioritate”.

Citește și
Noi amenzi și sacțiuni în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu șoferii care au un ”comportament agresiv în trafic”
Noi amenzi și sancțiuni în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu șoferii care au un ”comportament agresiv” în trafic

Andreea Cazacu, instructor auto: „Avem tot felul de filmulețe din trafic cu diverși conducători care ne forțează, depășesc pe linie continuă și ne pun viața în pericol practic. Elevul nu are încă abilități necesare și nici rapiditatea de a apăsa frâna și a reacționa”.

România, cea mai stresantă țară pentru șoferii începători

În situaţii asemănătoare se regăsesc şi şoferii începători.

Daniel Onea, instructor auto: „Mai ales dacă au semne de începători îi claxonează, îi împing de la spate într-un fel să se miște mai repede, toți se grăbesc. Pe ei emoțional îi afectează foarte mult. Încep să audă claxoane din spatele lor și atunci se pierd, nu mai știu dacă s-au încadrat bine pe bandă, dacă nu s-au încadrat bine”.

Andrei, șofer începător: „Se bagă în fața mea, nu îmi acordă prioritate, îmi taie vizibilitatea când sunt într-o intersecție. Prefer să nu atrag atenția din cauză că poate escala la lucruri mai urâte. Încep să înjure, se dau jos la tine și prefer să evit aceste lucruri”.

Ana Armanu, psiholog: „Ei manifestă un sentiment de proprietate al străzii. Sentiment de proprietate total nejustificat, dar care este parte foarte mare din presiunea care este pusă asupra șoferului începător".

Conform Institutului Naţional de Statistică aglomeraţia a crescut în ultimul an cu 13%, iar din cele peste 400.000 de maşini nou înmatriculate, 72% sunt autotorisme second hand.

Sorin Bălan, șef de operațiuni Motors Autovit: „Acei cumpărători pentru care nevoia de o mașină este imediată și foarte puternică mașina second hand devine dintr-o dată o opțiune mult mai importantă decât o mașină nouă”.

Topul primelor 10 cele mai stresante ţări este completat de Bulgaria, Rusia, Grecia, Polonia, Argentina, Noua Zeelandă și Italia. Aceleaşi date arată că Arabia Saudită este cea mai periculoasă țară pentru șoferi, cu 36 de accidente mortale/an, raportate la 100.000 de locuitori. În România se înregistrează 10.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult