Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elevii români se apucă de fumat de la 13 ani. Efectele sunt devastatoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Studiu care ne dă fiori: peste 220 de mii de copii din România încep să fumeze de la 13 ani, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cu toate că fumatul este strict interzis în şcoli şi în apropierea lor, în jurul unităţilor de învăţământ este plin de minori care fumează. Datele îngrijorătoare ne clasează pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte numărul de adolescenţi care cad în plasa acestei tentaţii mortale.

Este ora 12 şi elevii unui colegiu din Capitală ies în pauză. Îşi fac loc printre oameni şi se îndreaptă spre zone ferite de ochii paznicilor. De pildă, un grup stă în spatele unui chioşc de pe trotuar, aflat la doar câţiva metri distanţă de unitatea de învăţământ.

Potrivit regulamentului de ordine interioară, fumatul este strict interzis atât în incinta şcolii, cât şi în împrejurimi, iar conducerea stabileşte modul în care sunt pedepsiţi cei în culpă.

Marina Manea, purtătorul de cuvânt al ISMB: "Responsabilitatea revine în primul rând părinţilor, ulterior a şcolii, prin desfăşurarea de acţiuni de prevenţii, de informare şi lucrurile astea se întâmplă, dar este încă insuficient Poliţia este responsabilă cu verificarea acestor elevi pe care îi surprind fumând în afara unităţii de învăţământ."

Citește și
Fumat tigari
Cât de grav sunt afectaţi copiii de o SINGURĂ ţigară fumată de mamă în timpul sarcinii

Alarmant este că peste 220 de mii de copii au început să fumeze de la 13 ani, iar efectele nicotinei sunt devastatoare pentru creierul în formare.

Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi securitate alimentară: "Riscul este în primul rând să devină dependenţi, apoi să aibă probleme mentale, diferite tulburări, sunt predispuşi şi la probleme respiratorii, alergii şi chiar cancer. Este treaba Guvernului să introducă mai multe reguli, să restricţioneze accesul de a se cumpăra de la fiecare colţ."

Tentaţia este mare şi când vine vorba de produsele noi, cum sunt ţigările fără ardere, spun reprezentanţii ONG-urilor.

Ana Maita, Asociația pentru Mame: "Țigările şi, atenţie, şi produsele de tutun, noua generaţie de produse, despre care se spune eronat că nu sunt dăunătoare, sunt foarte populare în rândul tinerilor.”

Ramona Brad, Asociația Generația România Sănătoasă 2035: "Aceşti copii sunt expuşi de foarte mici la mesaje publicitare oriunde şi oricum, la promoţii, la sponsporizări la diverse evenimente. Aceste circuite neurologice alterate de la 13 ani fac ca acest copil să cadă în plasa altor dependențe."

O parte din vină aparţine şi guvernanţilor, crede preşedintele Kaus Iohannis, care a găzduit un eveniment privind combaterea consumului de tutun.

Klaus Iohannis: "Guvernarea PSD a eşuat şi în ceea ce priveşte prevenţia, care nu reprezintă o prioritate. Nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor riscurile la care se expun."

La nivel european ne situăm pe locul 4 în ceea ce priveşte consmul de tutun în rândul adolescenţilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult