Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul nu știe pe ce cantități de produse se poate baza în situații extreme. Ce inițiativă propun senatorii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu un război la granițe și o criză economică tot mai posibilă, autoritățile din România nu știu ce stocuri de alimente dețin agenții economici.

Senatorii au discutat o inițiativă prin care, de două ori pe lună, cei care produc, transportă sau depozitează alimente să raporteze cantitățile către Ministerul Agriculturii. Aleșii susțin că sunt firme care refuză să facă aceste raportatări, așa că au impus amenzi de până la 20.000 de lei pentru patroni.

Rafturile goale sau cozile de la benzinarii, după apariția unor zvonuri că anumite produse nu se vor mai găsi ori se vor scumpi foarte mult, au pus autoritățile în fața unui fapt îngrijorător. Statul nu știe pe ce cantități de produse se poate baza în situații extreme.

George Scarlat, senator PNL: „Dacă cer astăzi la două sau la trei instituții, în momentul ăla ai să ai trei date diferite. Astăzi știm doar parțial ce are în rezerve partea de rezerve de stat și doar câțiva mari actori, restul nu știm ce rezerve avem în România. Sunt companii, și-n general companii cu capital străin, care au datele mult mai exacte decât Ministerul Agriculturii.”

Parlamentarii le cer agenților economici care produc, transportă sau depozitează alimente să raporteze de două ori pe lună către Ministerul Agriculturii cantitățile deținute.

Citește și
razboi, Ucraina, Kiev, Mariupol
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 22 martie. Lupte grele în Donețk, Mariupol și Kiev

Adrian Oros, senator PNL: „Foarte mulți agenți vor spune că suntem pe o piață concurențială, păi stocurile mele, cine are acces la acele date.”

Sebastian Cernic, senator USR: „Faptul că aceste cifre intră în posesia unor oameni și pot ajunge la concurență, ei pot fi afectați.”

Vasilică Potecă, senator PNL: „Aceste centre operative numai de agricultură nu se ocupă. Eu am fost prefect și știu exact cum se întâmplă. Nu puteți să-mi spuneți că Centrul Operativ pentru Situații de Urgență are ce face cu aceste date. Nu înțeleg această chestiune. Dacă nu înțelegeți dumneavoastră nu înseamnă că nu e bine.”

Senatorii au propus ca Ministerul Agriculturii să pună la punct în 60 de zile un program electronic în care să fie încărcate datele.

Firmele care nu se conformează riscă amenzi între 5 și 20 de mii de lei și li s-ar putea suspenda activitatea. Proiectul este în dezbaterea senatorilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult