Copiii sunt tot mai prezenți pe rețelele sociale. Un număr mare de minori au primit mesaje nepotrivite de la adulți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Grav este că un procent mare de minori, în special fete, au primit mesaje nepotrivite de la adulți cu apucături bolnave.
Mulți părinți se plâng că duc lupte aprige ca să îi țină pe copii departe de telefon.
Potrivit celor de la Salvați Copiii, 66% dintre fetițe și băieți au povestit că au publicat ceva pe rețelele sociale în ultimul an. La fel de mulți au postat într-un joc online, 81% în mesageria privată și 84% în cadrul unui grup sau forum. Datele au fost culese online de la cei care au acces la internet, cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani.
TikTok este cea mai folosită rețea socială.
Claudia Oprescu, Coordonator program siguranță online: "Aici urmăresc conținuturi care nu sunt potrivite pentru dezvoltarea lor, iar contul pe TikTok, ei și-l fac înainte de vârsta corespunzătoare. Sunt copii care au opt ani și au cont de TikTok de un an și-l folosesc în mod activ".
Tot online, mulți ajung des în situații periculoase. 15% dintre copiii chestionați povestesc că le-au fost cerute imagini nud sau în iposteze cu tentă sexuală. Un procent mai mare, de 29% au văzut în online imagini cu caracter sexual. 41% dintre acești copii primeau mesajele de la adulți.
Există și exemple de comunități care s-au unit ca să îi îndepărteze pe copii de telefoanele mobile. De exemplu, într-un oraș din Irlanda, în Greystones, părinții s-au pus de acord și au adoptat un cod prin care le interzic copiilor să folosească telefoanele mobile în spațiul public.
În continuare, atât studiile, cât și specialiștii, ne arată că cea mai buna metodă de a-i ține pe copii departe de ecrane este să petreacă cât mai mult timp de calitate alături de părinți. Ce înseamnă asta?
Adică părinții să îi observe, să îi lase să exploreze, să le valideze emoțiile și să facă multe activități împreună. La acest capitol, cei de la Salvați Copiii au făcut un ghid, unde găsiți multe idei simple de activități pe care le puteți face în familie, de la drumeții, până la concursuri de gătit sau jocuri de autocunoaștere.
Puteți găsi acest ghid pe site-ul OraDeNet.ro.
Specialiștii vă recomandă să îi încurajați pe copii să facă și voluntariat.