”Sindromul Italia”. Traumele cu care se întorc româncele plecate la muncă în străinătate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu toţii studiază ce efecte devastatoare a avut asupra femeilor munca peste hotare, care a însemnat despărţirea de familie. „Sindromul Italia", cum îl numesc specialiştii, duce în multe cazuri la depresie şi, din păcate, sunt puţine femei care cer ajutor.
Doina a fost asistent personal pentru mai mulţi bătrâni din Italia. Timp de 12 ani a locuit departe de copiii ei, ca să strângă bani şi să le poată oferi un viitor mai bun, dar despărţirea de ei a fost dureroasă şi a lăsat semne adânci în sufletele tuturor. Dorul de copii o măcina pe Doina, la fel şi noua ei viaţă, în care nu cunoştea pe nimeni. Nu mai putea să doarmă de griji şi supărare.
Doina: „E greu când adormi şi te trezeşti şi nu mai poţi să adormi şi te simţi slăbit. Fiica m-a dus la spital, mă simţeam foarte rău. I-am explicat că din cauză că nu dormeam zi şi noapte cum trebuie."
După ce a strâns bani să ridice o casă, Doina s-a întors în ţară şi le-a cerut ajutor psihiatrilor, ca să îşi revină din depresie. La fel şi Maricica. Singură şi neînţeleasă, departe de casă şi de cei dragi, femeia a cedat psihic.
Maricica: „Am plecat acum opt ani să îmi termin casa şi să îmi ajut copiii să studieze. Am mai lucrat la o familie, dar era rea. Îmi aruncă în bucătărie pe jos, în baie murdărea tot. Și fiului nu ştiu ce nu i-a convenit şi a vrut să îmi pună mâna în gât şi am plecat."
Astfel de poveşti sunt numeroase şi au ajuns şi în atenţia autorităţilor italiene, care încearcă să înţeleagă efectele, dar şi cauzele. Aşa că mai mulţi specialişti de la Universitatea din Udine cercetează „sindromul Italia".
Donatella Cozzi, sociolog Universitatea Udine: „Sindromul Italia este denumirea data unei serii de simptome de care par să sufere în mod particular femeile, nu doar româncele, ci toate cele din Europa de Est care emigrează în Italia."
Specialiştii discută inclusiv cu copiii mamelor plecate la muncă în străinătate, ca să înţeleagă şi perspectiva lor.
Michaela Marchetti, antropolog Universitatea Udine: „Obiectivul nostru este să evidenţiem factorii de risc pentru sănătatea unei anumite categorii de muncitoare, în Italia. Am intervievat o fată românca de 27 de ani; ea o vedea pe mama ei ca pe o adevărată eroină."
O ţară nouă, cu o limbă diferită şi singurătatea pot afecta şi psihic, dar şi emoţional, femeile care îşi asumă să îşi lase familia acasă şi să plece să muncească. Problema este ca puţine cer ajutorul.
Petronela Nechita, medic primar psihiatru: „Dispoziţia tristă, gândurile urâte, în special gândurile suicidare, oboseala, imposibilitate de a putea duce la final o activitate. Sunt doamne cu sindrom depresiv sau psihoze. Vin şi spun: „Cineva pe stradă acolo în Italia mă urmărea, voia să îmi facă rău."
În tot acest timp, copiii şi bătrânii rămân ai nimănui şi au şi ei nevoie de consiliere psihologică. De pildă, în comuna Gorban din judeţul Iaşi, în aproape 50 la sută dintre familii există cel puţin un membru al familiei plecat în străinătate, în mod special mama.
Dănuț Rotaru, primarul comunei Gorban: „Soţii se obişnuiesc să rămână acasă pe post şi de mama şi de tată, dar copii suferă. S-au destrămat familiile, chiar s-au recăsătorit. Cazurile fericite sunt cele care se reunesc şi pleacă împreună."
Potrivit medicilor, anul trecut, 3.177 de femei au fost internate la Institutul de Psihiatrie Socola cu depresie. 5 la sută dintre ele au prezentat simptome specifice „Sindromului Italia".