Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Seceta prelungită afectează grav circulația pe Dunăre. Unele ambarcațiuni au rămas blocate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Seceta prelungită afectează grav circulația pe Dunăre și produce numeroase blocaje în toate țările traversate de fluviu. 

Un convoi de barje din Ucraina a rămas în apropiere de Zimnicea, pe un sector administrat de autoritățile bulgare, iar navigația este oprită.

Și în apropiere de Calafat, o ambarcațiune a eșuat pe un banc de nisip. Nivelul apei este atât de scăzut, încât în unele locuri, în mijlocul fluviului, au apărut mici insulițe.

Pe Dunăre, aceste insulițe erau văzute în lunile iulie-august, când soarele ardea puternic. Acum însă, au apărut în mijlocul lui ianuarie.

Debitul Dunării la intrarea în țară, este de numai 2700 de metri cubi pe secundă, la jumătate față de media din această perioadă. Iar hidrologii anunță că valorile sunt în scădere și în prima jumătate a lunii februarie.

Citește și
Australia
După luni întregi de incendii și secetă, australienii au în sfârșit parte de ploi

Din cauza secetei, barjele au început să eșueze. Un șlep-motor, sub pavilion sârbesc, încărcat cu produse din metal, s-a împotmolit pe un banc de nisip în apropiere de Calafat.

Marți dimineață, în apropiere de Zimnicea, s-a petrecut un nou incident naval. Dumitru Ștefan, director flota Navrom: "În acest moment șenalul este blocat de un convoi ucrainean. Deci navigația este blocată definitiv, nu știm câtă vreme va dura dezeșuarea acestui convoi ucrainean." Situația este critică, spun navigatorii, și în alte țări. Dumitru Ștefan, director flota Navrom: "În Germania suntem parțial blocați, a trebuit că să descărcăm navele parțial, pentru a putea trece cu ele peste pragurile de la Feling, în Ungaria avem o situație destul de critică. Suntem blocați iarăși la Viena, parțial blocați, tot datorită cotelor foarte scăzute, nu putem trece decât cu navele cu pescaj mic."

Pe lângă Dunăre, și marile râuri au fost afectate de secetă. Mureșul, de pildă, a scăzut foarte mult din toamnă și ar trebui să plouă câteva săptămâni la rând ca nivelul apei să revină la cote normale.

Localnic: "Acum a scăzut mult, parcă nu mai este apă sau ploile astea nu mai sunt...dar ceva este!!!"

Iar începutul de februarie vine cu temperaturi și mai ridicate. În unele zone se vor înregistra chiar 18-19 grade, spun meteorologii.

Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie: "Anticipăm ca ziua cea mai caldă să fie pe 5 februarie. Terminăm luna ianuarie cu un foarte mare deficit de precipații. În această lună aproape că nu au fost nici ploi, nici ninsori."

Potrivit hidrologilor, nivelul Dunării va continua să scadă cu 2, până la 12 centimetri în fiecare zi.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult