Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Apariţii interesante în preajma mănăstirii şi a peşterii de la Polovragi, loc în care, spune legenda, ar fi trăit însuşi Zamolxe

Zeul strămoşilor noştri, dar şi Decebal şi lupul-stindard în luptă au fost sculptaţi în lemn de artişti iscusiţi în mânuirea drujbei. Turiştii au de-acum un motiv în plus pentru a face cât mai multe fotografii lângă noile sculpturi.

Sculptorii care folosesc drujba în loc de daltă şi ciocan au avut la dispoziţie doar câteva zile pentru a realiza statuile căpeteniillor din Vechea Dacie.

Gabi Rizea - sculptor cu drujba: "Am avut doar 3 zile la dispoziţie şi buşteanul puţin peste măsurile noastre, dar noroc cu drujbele noastre"

Reporter: "Și nu aţi avut nici model"

Citește și
estella
O profesoară de lucru manual a distrus o sculptură veche de 500 de ani. Cum arată acum. FOTO

Gabi Rizea: "Nu, m-am uitat la vecinul cu barbă"

Reporter: "La Decebal"

Gabi Rizea: "La Decebal, da."

Ioan Unguru - sculptor cu drujbă: "La început a fost vorba de ceva mai mic, numai bustul lui Decebal, dar am ajuns să îl fac"

Ştefan Bară - sculptor cu drujbă: "Domnul Brâncuşi, cum îi zic eu, avea o vorbă: nu-i greu să faci un lucru, e greu să te pui în starea să-l faci. Şi noi dacă ne-a dat Dumnezeu darul acesta ne punem în starea de a-l face şi se vede ce facem." Lucrările i-au încântat pe turişti:

Gheorghe Epure - primar comună Polovragi: "Vom mai instala câteva camere de supraveghere şi intenţionez în scurt timp, sper să fie şi câteva resurse bugetare, să facem un iluminat de jos special, pentru paza dar şi pentru punerea în valoare." Unii dintre vizitatori nu au însă idee cine sunt personajele expuse pe platoul din apropierea peşterii Polovragi.

Turist: "Superb, parcă sunt rupte din istoria pe care am învăţat-o noi. Parcă sunt adevăraţi, cel puţin steagul cu cap de lup e superb, aşa mi-l imaginez". Turiştii care ajung în zona pot vizita şi alte obiective care au o legătură cu istoria dacilor.

Sabin Cornoiu - şef Salvamont România: "Pot să meargă să viziteze cetatea dacică şi Oborul Jidovilor. Jidovii sunt acei uriaşi pe care istoria ni-i aminteşte că au trăit pe aceste meleaguri. Pe platou avem crucea căpitanului Ursache, un căpitan de plai din oastea lui Mihai Viteazul, iar pe celălalt versant al masivului avem Sura Dacilor, un extraordinar fenomen carstic. Proiectul sculpturilor care îi reprezintă pe daci se va desfăşura de-a lungul a zece ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult