Scenariu alarmant: În cazul unui cutremur puternic, peste 2.000 de clădiri s-ar putea prăbuși în Capitală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Centrul Capitalei va fi cel mai afectat și multe străzi ar putea fi complet blocate de dărâmături. Din păcate, consolidările merg greu. Deocamdată, autoritățile vor să-i avertizeze pe străinii care vin în București, așa că anunțurile "Atenție, cade tencuiala!" vor fi scrise și în engleză.
20 la sută din străzile centrale din Bucureşti ar putea fi blocate de dărâmături după un cutremur mare. Pe bulevardele Carol şi Magheru şi pe Calea Moşilor s-ar putea prăbuşi multe clădiri vechi neconsolidate. Însă nu vor fi afectate doar cele vechi.
Matei Sumbasacu, reprezentant Re:Rise: "S-ar putea să avem surpriză ca la cutremur unele clădiri cu bulină nu vor pică și vor pica unele clădiri noi. Sunt greșeli, erori de construcţie."
Clădirile istorice din centru sunt periculoase şi fără cutremur. Doar norocul face ca trecătorii să nu fie loviţi de bucăţile care se desprind de pe faţade.
O estimare oficială arată ca la un cutremur mare cu magnitudinea de peste 7, 2.000 de astfel de clădiri s-ar putea prăbuși. Ceea ce este enorm, la cutremurul din 1977 au căzut peste 30. Autoritățile recunosc că nu au cum să le consolideze pe toate în timp util, din lipsă de bani. Vor să facă totuşi ceva.
Să traducă în engleză celebrele anunțuri de pe blocuri. Ca să ştie şi turiştii de pericolul la care se expun când merg pe sub aceste clădiri.
Anunţul ar putea semăna cu cel amplasat la muzeul de istorie din Constanța de autorităţile locale: „Attention, the plaster falls”
În Capitală, deşi sunt şubrede, multe blocuri nici nu au fost expertizate. De aceea, responsabilii anunţa un nou inventar, pentru a întocmi o listă şi o hartă a clădirilor vulnerabile, care ar urma să fie consolidate. Procesul a mers până acum în ritm de melc.
Edmond Niculusca, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic: "Sunt 86 de proiecte blocate, trebuiau să se facă acum 5, 10, 15 ani."
Specialiştii au lansat şi un ghid de supravieţuire. Acesta conţine locurile unde oamenii pot stabili un punct de întâlnire cu familia, în caz de dezastru, dar şi cum să îşi pregătească din timp kit-ul de supravieţuire, ca să reziste 3 zile printre dărâmături.
Alberto Groșescu, director ARCEN: "Următorul pas pe care să-l facem este să colaborăm cu autoritățile."
Voluntarii vor să convingă autorităţile să semnalizeze pe străzi punctele sigure de întâlnire în caz de cutremur, cum sunt parcurile şi stadioanele. Ghidurile vor fi distribuite în librării, mall-uri şi în instituţii ale statului.