Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scad vânzările de dulciuri și sucuri, după ce prețurile au crescut tot mai mult. Statul le suprataxează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Scad vânzările de dulciuri și sucuri, iar motivul este unul întemeiat: prețul tot mai mare.

Este efectul măsurilor luate autorități care au crescut taxa pe valoare adăugată pentru produsele cu peste 10 grame de zahăr la suta de grame si au impus, taxe suplimentare pentru sucurile carbogazoase.

Este o veste bună, spun nutriționiștii, în condițiile în care studiile ne plasează pe primul loc în Uniune la consumul de zahăr.

Sucurile carbogazoase sunt printre produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. De pildă, o sticlă de doi litri care costa 7 lei 80 vara trecută este acum 10.

2024 este de altfel al doilea an consecutiv în care băuturile răcoritoare s-au scumpit. În 2023 a crescut TVA-ul pentru ele la 19%, iar din luna ianuarie a acestui an a fost adăugată și o taxă în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin. Efectele se văd deja.

Indra Mihăilă, vicepreședintele Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare: „În primul trimestru al lui 2024 am înregistrat o scădere a vânzărilor în volum de 5%, comparativ cu același trimestru al anului anterior. Și aceasta survine după o scădere de 10%, în volum, pe care industria a suferit-o pe parcursul anului trecut, ca urmare a creșterii TVA de la 9 la 19%.”

Unii comercianți spun că vând mai greu și dulciurile. Oamenii le ocolesc tot din cauza prețurilor care au urcat de la începutul anului după ce statul a decis să suprataxeze alimentele care au în compoziție mai mult de 10 grame de zahăr pe suta de grame de produs.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Micilor Comercianți: „Scăderea cea mai mare am simțit-o la dulciuri, în special la ciocolată. Anul ăsta ciocolata nu prea s-a vândut. A fost și cald, dar și s-au scumpit foarte mult toate produsele cu un conținut mai mare de zahăr. O tabletă care costa 4 lei, acum costă 5 lei, una care costa 5 lei, acum e 6 lei.”

Vestea este bună dacă judecăm din prisma sănătății. Suntem una dintre țările în care oamenii apreciază zahărul în exces. O demonstrează și o analiză făcută chiar de producătorii uneia dintre cele mai populare băuturi cu gust de portocale.

România se numără printre țările în care cantitatea de zahăr din acest tip de suc este la nivelul cel mai ridicat - peste 10 grame la 100 de mililitri de produs. Sunt însă și țări în care același suc are mai puțin zahăr. Asta pentru că acolo, consumatorii nu preferă gustul atât de dulce, dar și pentru că autoritățile au luat măsuri. În Marea Britanie, de exemplu, acolo unde cantitatea de zahăr din sucul analizat este de 4,1 g pe 100 de mililitri, statul a impozitat drastic zahărul, așa că producătorii au mai tăiat din el.

De altfel și alte rețete sunt adaptate în funcție de preferințele locuitorilor din diferite coltțuri ale lumii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult