Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sașii din străinătate au venit acasă pentru Rusalii. Cât costă acum o casă săsească

Your browser doesn't support HTML5 video.

În satele săseşti din Transilvania s-au întors în acest weekend, cu ocazia Rusaliilor catolice, localnicii plecaţi în străinătate în urmă cu decenii.

Liniştea locurilor şi peisajele pitoreşti le amintesc de copilărie. Nu lipsesc nici revederile cu vechii prieteni, şi nici mesele cu mâncare tradiţională.

În localitatea Gârbova, din judeţul Alba, saşii s-au întors să petreacă înconjuraţi de oameni dragi.

Familia Schorsten a plecat în Germania în 1984, dar membrii ei se întorc în locurile unde au copilărit de fiecare dată când au ocazia. Agneta Schorsten: Foarte frumos, mai frumos ca atunci şi vin foarte multe prietene şi multe flori şi vreme bună Reporter: Mâncarea? Ce aţi mâncat? Agneta Schorsten: Foarte bună, telemea cu roşii. Reporter: Nu aveţi aşa ceva în Germania?. Agneta Schorsten: Telemea, nu, proaspătă.

Rusaliile se sărbătoresc în familie, pe meleagurile natale. Plimbările pe dealurile înverzite reprezintă o adevărată incursiune în timp. "Ne întâlnim aici, povestim, aici am copilărit, aici am crescut, aici ne-am jucat// îmi place, de aia venim." Şi Michael a plecat din ţară în 1987 şi an de an, de Rusalii se întoarce în Gârbova. Michael Thiess: "Mi-aduc aminte de toate ce au fost şi îmi creşte inima. În fecare an venim de Rusalii avem sărbătoare specială, ne simţim bine, cântăm."

Locuinţele şi-au păstrat farmecul, însă preţurile au crescut în ultimii ani. În zonă, o casă poate ajunge şi la 100.000 de euro.

După Rusalii, familiile de saşi mai rămân în ţara câteva zile pentru a-şi vizita prietenii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult