Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, întâmpinată cu focuri ritualice pe Valea Bârgăului

Your browser doesn't support HTML5 video.

În ajunul sărbătorii de Sfântul Gheorghe, pe Valea Bârgăului se aprind focuri ritualice pe dealurile din jurul satelor aparţinătoare.

Acestea sunt pregătite exclusiv de bărbaţi, care adună din timp crengi și cauciucuri, după ce și-au curățat grădinile, apoi aprind un foc mare, alături de care se strâng localnicii. De această dată entuziasmul a fost cu atât mai mare, cu cât anul trecut datina nu a putut fi respectată.

În localitatea Susenii Bârgăului, mai multe focuri au fost aprinse de localnici la lăsarea întunericului, sărbătorind astfel ajunul Sfântului Gheorghe.

Anul trecut a fost primul în care nu s-a ţinut acest obicei, din cauza stării de urgenţă, dar în acest an localnicii nu au vrut să îl rateze chiar dacă sunt restricţii.

Oamenii mai în vârstă își aduc aminte cu nostalgie de tinereţe, când se strângeau în jurul focului și se distrau până dimineața.

Citește și
florii 2021
Duminica Floriilor la catolici, luterani şi reformaţi. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în această zi

Unii s-au întors acasă după mulți ani petrecuţi în străinătate, și au profitat de ocazie pentru a se întâlni cu prietenii.

Chiar dacă au voie să stea afară doar până la ora 22, unii au riscat și au rămas până spre dimineața, să supravegheze focul și să se distreze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult