Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Angajații de la Primăria Capitalei care vor avea un salariu mediu de 12.000 lei. Creșterea e de 158%

Consiliul General al Capitalei a aprobat, joi, bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru cele 23 de companii municipale, cheltuielile cu salariile angajaților fiind de 650 milioane de lei.

Reprezentanţii USR şi PNL au anunţat, în cadrul şedinţei, că nu susţin aceste proiecte de hotărâre.

Consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu a întrebat de ce este prevăzută o creştere a salariilor în cazul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă, în contextul crizei generate de coronavirus, iar preşedintele de şedinţă, Pavel Marius Adrian, a replicat că proiectele de buget pentru companii au fost elaborate în luna ianuarie.

"Având în vedere contextul economic care se aşteaptă în România, cum au elaborat bugetul companiei (Compania Municipală Dezvoltare Durabilă - n.r.)? Cum au imaginat o astfel de creştere a câştigului mediu pe salariat, în 2020 faţă de 2019, de 156%?", a întrebat Deaconescu.

"Aceste bugete au fost redactate în luna ianuarie", a replicat preşedintele de şedinţă.

Citește și
Incident la metrou, la stația Eroilor
Un nou caz de Covid-19 la Metrorex. Anunțul făcut de companie
Salariu mediu de 12.000 de lei la una dintre companii

Liderul consilierilor generali PNL Stelian Bujduveanu a afirmat, luni, că în unele dintre aceste companii "salariile medii sunt de 3 ori mai mari decât salariul mediu pe economie". Bujduveanu a dat mai multe exemple, astfel: la Compania Municipală Publicitate şi Afişaj câştigul mediu este de 9.800 de lei/lună, la Compania Municipală Tehnologia Informaţiei, câştigul mediu este de 7.900 de lei/lună.

Cea mai mare creștere a salariului mediu va fi la Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, respectiv până la 12.000 de lei, compania având în jur de 150 de angajați.

"Salariile în companiile Primăriei Generale sunt de trei ori mai mari decât salariul mediu‼️ Firmele municipale înfiinţate de Gabriela Firea pe banii bucureştenilor pentru proptelele PSD, DECLARATE ILEGALE DE INSTANŢĂ, vor toca şi anul acesta sute de milioane de euro, deşi criza financiară generată de coronavirus a lăsat zeci de mii de oameni fără job-uri. Atenţie, urmează sume care vă pot afecta emoţional, mai ales că le suportaţi din buzunarul dumneavoastră!", susţine Stelian Bujduveanu, luni, într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Bujduveanu, la Compania Municipală Tehnologia Informaţiei, câştigul mediu este de 7.900 de lei/lună, şi "probabil sunt angajaţii care încă se străduiesc să scoată dosarele cu şină".

"Dacă tot se plânge de bugetul prea mic al Capitalei, Gabriela Firea să spună public ce s-a întâmplat cu împrumuturile acordate de către Consiliul General acestor firme în momentul înfiinţării lor. Vor mai fi rambursaţi aceşti bani către bugetul Capitalei sau au intrat într-o gaură neagră? Un primar responsabil colectează bani în buget, nu-i risipeşte pe împrumuturi care servesc doar cumetriile politice", mai spune Stelian Bujduveanu.

El susţine că "cele 23 de firme ale primăriei, între timp comasate, dar care şi-au păstrat numărul de angajaţi şi mai ales de directori, au în 2020 un buget estimat la peste 2,8 miliarde de lei (583 milioane de euro)".

"Şi aici trebuie separate lucrurile. Unii angajaţi au fost mutaţi cu forţa din foste departamente ale primăriei, desfiinţate inutil de Gabriela Firea. Sunt oameni profesionişti, care îşi fac treaba. Însă o parte din angajaţi, “şefimea” au venit pe filiera PSD cu scopul de a servi interesului personal al primarului general, nicidecum interesul public. Căpuşe bugetare, care ar trebui imediat îndepărtate", afirmă Bujduveanu, menţionând că "doar salariile consiliilor de administraţie şi ale directorilor – şefime selectată direct de Gabriela Firea - se ridică la circa 20 milioane lei (peste 4 milioane de euro)".

 

Pierderi de 15 milioane de lei la Compania Municipală Străzi

 

În ceea ce priveşte Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje, în ședința de joi, consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu a atras atenţia asupra faptului că în 2019 aceasta a înregistrat pierderi de 15 milioane de lei.

"Cum reuşeşte această companie să piardă bani, an de an, când avem atâta nevoie de intervenţie în infrastructura rutieră? Este compania care a devenit campionul pierderilor şi generează aproape 25% din pierderile totale ale companiilor municipale. Iată, aproape 15 milioane de lei a reuşit să piardă şi doar 7% a realizat din ceea ce şi-a propus în 2019. Subliniez, pe vreme de pace şi creştere economică, în 2019, spre deosebire de 2020", a spus consilierul municipal PNL.

PNL votează împotriva bugetelor

 

De altfel, liderul consilierilor municipali PNL, Stelian Bujduveanu, a subliniat că liberalii votează împotriva bugetelor acestor companii, informează Agerpres.

"Grupul PNL a votat de la începutul înfiinţării acestor companii împotrivă şi va vota împotrivă şi acum, şi în viitor. Aceste companii au fost declarate ilegale de instanţă", a amintit el.

La rândul său, consilierul USR Cosmin Smighelschi a apreciat că aceste companii "au un buget nerealist, nu au planuri de afaceri concrete şi realiste pentru anul ce urmează şi nu sunt eficiente".

Venituri de 2,8 miliarde de lei pentru cele 23 de companii

 

Potrivit proiectelor adoptate, cele 23 de companii ale Municipalităţii vor avea în acest an venituri totale de 2.819.478.140 lei.

Cele 23 de societăţi ar urma să aibă la finele anului, în total, un număr prognozat de 10.287 de angajaţi, cheltuielile cu personalul fiind estimate la 647.170.920 lei.

În 2019, companiile au avut venituri totale de 707.705.540 lei şi cheltuieli de 645.784.410 lei.

Companiile municipale care au înregistrat pierderi au fost: Turistica; Tehnologia Informaţiei; Imobiliară; Pază şi Securitate; Eco Igienizare; Străzi, Poduri şi Pasaje; Sport pentru Toţi; Managementul Transportului; Agrement; Medicala.

În acest an, cele mai semnificative creşteri de venituri sunt propuse la:

* Compania Municipală Termoenergetica (de la 288 de milioane în 2019 la 1,5 miliarde în 2020)

* Trustul de Clădiri Metropolitane (de la 47 de milioane în 2019 la 232 de milioane în 2020)

* Compania Municipală Consolidări (de la 112 de milioane în 2019 la 369 de milioane în 2020)

* Compania Municipală Iluminat Public (de la 26 de milioane în 2019 la 131 de milioane în 2020)

* Compania Municipală Energetica (de la 26 de milioane în 2019 la 99 de milioane în 2020).

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult