Românii se întorc de la cules de sparanghel din străinătate și investesc în propriile culturi. Cererea a crescut
Your browser doesn't support HTML5 video.
Soții Mureșan au cules sparanghel opt ani în Germania. Au revenit în țară și au cultivat în Sălaj pe cont propriu inclusiv sparanghel alb - mult mai apreciat decât cel verde. Au profitul asigurat, spun ei, pentru că pun în aplicare tot ce au învățat în vest.
Dorin Mureșan, producător sparanghel: „Noi am învățat în Germania, deci exact asta făceau și ei, aduceau din Olanda plantele, le plantau și așteptau trei ani ca planta să prindă puteri ca să ai ce să recoltezi”.
Oamenii au investit 4.000 de euro într-un utilaj pentru plantare și încă 2000 de euro în bulbii de sparanghel comandați din Olanda. Recoltarea o fac chiar ei pentru ca apoi să ceară pentru un kg de sparanghel 40 de lei. Anul trecut au obținut un profit de aproape 8 mii euro, așa că se gândesc să extindă suprafața cultivată.
Cornelia Mureșan, producător sparanghel: „Avem deja clienții formați, restaurante foarte bune, avem pe Brașov, la București și la Zalău. Ei vin cu comenzile, azi îmi pui 30 de kg să zic, 15 alb, 15 verde, așa vine cerința, la 3 zile îmi spune "mai trimite". Noi vrem să învățăm lumea să-l consume și cererea a crescut”.
Și într-o familie din Iași, fiica lucrează în Italia, dar a adus acasă semințe de sparanghel care s-au dezvoltat fără probleme. Oamenii s-au extins rapid, iar mai nou vând inclusiv răsaduri.
Veronica Ursanu, producător sparanghel: „De pe o suprafață de un ar, în următorul an a trecut de 10.000 de lei profit și după aceea tot ne-am extins”.
Daniel Buda, europarlamentar, vicepreședinte Comisia pentru Agricultură: „Să știți că s-a observat inversarea fenomenului migraționist din exterior către România în zona de agricultură. Foarte mulți români care au lucrat mult timp în afară au dobândit abilități pe diverse paliere în sectorul agricol și vin și își dezvoltă afacerile în agricultură în România”.
Potrivit INS, în toată țara se cultivă sparanghel pe 200 de hectare.