Românii sunt mulțumiți în mare parte de viața lor, în ciuda greutăților. „Nu mă plâng de nimic”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Surprinzător este că țări dezvoltate, precum Germania sau Franța, sunt pe ultimele locuri, în ciuda nivelului de trai de acolo. Totuși, sociologii spun că motivul pentru care românii afirmă că trăiesc bine vine din cultura noastră, în care am învățat să fim mândri și să nu ne plângem în fața străinilor.
Deși ni s-a întâmplat de multe ori să vedem fețe posomorâte pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, un top Eurostat ne arată că, de fapt, românii declară că sunt mai mulțumiți de viața pe care o duc decat alti europeni.
Româncă: „Sunt foarte mulțumită. Nu mă plâng de nimic, deși ca orice om trecem prin greutăți, trebuie să ne bucurăm de fiecare zi”.
Român: „Da. Sunt foarte mulțumit, îmi place la maxim”.
Reporter: De ce?
Român: „Așa, toate merg de la sine, toate sunt bune”.
Reporter: Dă-mi niște exemple.
Român: „Nu știu să-ți zic. Dar e bine, în mare e bine rău”.
Reporter: Dvs. sunteți mulțimită cu viața pe care o aveți?
Româncă: „90%, da! Pentru că sunt sănătoasă, că nu avem probleme în familie...”
Pe o scară de la 1 la 10, românii au adunat în medie 7,7 puncte de satisfacție, după austrieci. Sociologii spun că motivul pentru care ne declarăm mulțumiți de viața noastră este strâns legat de cultura noastră.
Gelu Duminică, sociolog: „De la imaginea pe care noi o avem față de noi înșine. Imaginea asta culturală, dată de educația pe care am primit-o. Știți, niciodată să nu ne plăngem față de străini. Să spunem că suntem BINEE! Ăla să moară de pizmă de ciudă că eu am ce el nu are”.
La polul opus, într-un mod surprinzător, oamenii din țările cele mai dezvoltate, precum Franța sau Germania, au avut un nivel de mulțumire mai mic.
Reporter: De ce țări precum Franța, Germania, Italia sunt pe ultimele locuri?
Gelu Duminică, sociolog: „Pentru că acolo nivelul de creștere a fost destul de mic în ultimii ani... Ei au fost bine acum 20 de ani și logic, din bine, când ajungi la foarte bine sesizezi foarte greu. Și au și mai mulți indicatori de a stabili binele. Pentru noi este mai așa, mai primar, la baza piramidelor lui Maslov, securitate, păpică și așa mai departe. Ăia se mai gândesc și la drepturile omului, democrație...”
De asemenea, specialiștii spun că, un război lângă granița noastră, dar și greutățile din istoria recentă a țării, ne pot face să avem alți termeni de comparație și să ne mulțumim doar cu strictul necesar.