Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii consumă cea mai puțină înghețată dintre toți europenii. Care sunt motivele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii consumă cea mai scăzută cantitate de înghețată dintre toți europenii. Deși suntem pe locul 10 în topul producătorilor de înghețată din Europa, nu prea o mâncăm, după cum arată cifrele.

Consumăm înghețată în cantități mici și doar vara. Un român mănâncă, în medie, un kilogram de înghețată pe an, față de un suedez, care se desfată cu 17 kilograme pe an.

În Mamaia o tonetă cu îngheţată turcească îşi ademeneşte clienţii cu jonglerii. Trecătorii sunt invitaţi să cumpere cornete cu crema rece, din lapte de capră, cu nuci şi smochine.

"Este un mare plus pentru noi, asta atrage mulţi turişti, în fiecare seară se umple faleza de oameni care ne privesc şi în acelaşi timp cumpără. Este atracţie mai ales pentru cei mici", spune Mehmet.

Chiar şi-aşa, nici măcar vara, îngheţata nu este foartă căutată la noi, în comparaţie cu alte ţări.

Citește și
Legume, piata
Cele mai ieftine alimente din UE sunt în România. În ce țări prețurile sunt duble sau triple

Românii stau cel mai slab la consumul de îngheţată din Uniunea Europeană. Unii se tem de roşu în gât, alţii de kilogramele în plus, iar producătorii încearcă să-şi ademenească clienţii cu arome deosebite: ciocolată din Madagascar, fructe proaspete sau cheesecake.

"România este cam la capătul listei, deoarece la noi îngheţata este catalogată ca şi un produs răcoritor. În celelalte state europene este un desert şi se consumă cam în aceeaşi cantitate şi în timpul iernii şi în timpul verii", explică Gavril Nicușor, producător de înghețată.

Reporter: - Aveţi clienți şi iarna?

Vânzătoare: - Nu.

Reporter: - Care este motivaţia?

Vânzătoare: - Pentru că e iarna şi se îmbolnăvesc de la îngheţată, fac roşu în gât.

Medicii spun că îngheţata consumată cu măsură nu ne poate imbolnavi, dimpotrivă, ne face mai fericiţi.

Aşa este. Psihologii confirmă faptul că îngheţata stimulează hormonul fericirii.

"Îngheţata este un desert delicios pe timp de vară cu atât mai mult cu cât el stimulează centrul plăcerilor din creier. Triptofanul este un aminoacid care se regăseşte la animale şi în lapte, deci îngheţata clar. Cu atât mai mult îngheţata de ciocolată dă un plus de energie pe timp de vară şi o stare de bine", explică Elena Stambuli, psiholog.

Bărbaţii preferă să consume îngheţata când ies în oraş, pe când femeile acasă împreună cu familia. Cei care se tem de kilogramele în plus, pot alege sortimentele fără zahăr.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult