Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, printre țările cu cele mai mici tarife la apă potabilă din Europa. Care sunt județele unde se plătește cel mai mult

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul acesta vom da puțin mai mult pentru utilități. Prețurile pentru un metru cub de apă potabilă dar și pentru canalizare, de exemplu, au crescut în mai multe județe.

Chiar și așa avem, printre cele mai mici tarife din Europa pentru apa de la robinet. Ele diferă de la un județ la altul. Dacă în Orăștie metrul cub de apă costă, mai puțin de 6 lei în Buzău, se apropie de 11 lei.

Fiecare metru cub de apă care curge la robinetele din București costă cu un leu mai mult față de ianuarie 2024.

Un locuitor din București consumă în jur de 47,5 metri cubi de apă într-un singur an. Dacă ar fi să facem un calcul, rezultatele ar arăta așa: anul trecut, metrul cub de apă costa, în București, 5 lei, fără TVA. Asta înseamnă un total de plată de 240 de lei. Anul acesta, pentru aceeași cantitate de apă, același locuitor va plăti cu 50 de lei în plus.

Bucureștiul are un tarif mediu pentru apă, dacă nu luăm în calcul și taxa de canalizare, care vine la pachet.

Citește și
Transnistria
Cum arată acum viața în Transnistria. Locuitorii rămân în frig, pe beznă și li se taie și apa curentă. VIDEO

Cel mai mult - peste 10 lei/mc - plătesc locuitorii din Buzău, Bacău, Brăila și Vaslui. La polul opus, dau mai puțin de 6 lei/mc cei din Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Orăștie și Râmnicu Vâlcea.

Tariful este stabilit de mai mulți factori. Cel mai important este locul din care vine apa și cât de mult trebuie tratată pentru a deveni potabilă.

Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei: „Sunt județe în care apa vine de la munte, acolo apa e mai puțin tratată. Este apă care vine de la câmpie, acolo există o stație de pompare, iar costurile sunt mai mari. E acest specific normal care depinde de specificul local. De aceea apar aceste diferențe de preț.”

Costel Șerban, administrator de bloc: „De exemplu, acest bloc nu are presiune suficientă până la etajul 5. Și atunci noi suntem obligați să avem pompe de presiune. În aceste condiții, curentul și întreținerea stației de pompare revin proprietarilor. Se regăsește în lista de întreținere ca și curent electric consumat.”

În Buzău, de exemplu, metrul cub de apă rece, cu tot cu taxa de canalizare, ajunge la 17 lei. Reprezentanții companiei locale de distribuire a apei potabile spun că prețul a fost corelat cu inflația, dar și cu un proiect de modernizare, cofinanțat european, pe care îl derulează deja de 4 ani.

Dragomir Văsii, directorul economic al CAB Buzău: „Strategia a fost cuplată cu un program de investiții de peste 352 milioane de euro, investiție în sistemele de apă și canalizare din aria de operare din județul Buzău.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un om are nevoie de cel mult 100 de litri de apă zilnic pentru băut, gătit, spălat și grădinărit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult