Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, la coada Europei în ceea ce privește voluntariatul. De ce nu se implică românii în activități benevole

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ca la multe alte capitole, și în materie de voluntariat suntem pe ultimul loc în Europa. Potrivit Institutului Național de Statistică, doar 4% dintre români s-au dedicat unei cauze în ultimul an.

Nu îi ajutăm nici pe alții, dar nici pe noi. Din motive financiare în special, mii de oameni n-au mai ajuns la muzee, teatre, ori evenimente sportive.

Voluntariatul rămâne o necunoscută pentru mulți oameni. Unii, de pildă, cred că dacă ajută pe cineva cu bani ori donează sânge fac voluntariat.

Bărbat: „Chiar astăzi o femeie bătrână vindea leuștean și i-am dat 5 lei fără să cumpăr nimic”.

Bărbat: „Da, am ajutat pe stânga și pe dreapta, câte un amarât. Din buzunar cum s-ar zice”.

Reporter: Dar să mergeți într-un ONG, să ajutați copiii din cămine?

Citește și
Inflația de două cifre începe să se simtă și în Europa de Est. Produsele se scumpesc de la o zi la alta
Români stabiliți în Anglia, despre costul traiului de la noi: „Triplu”. Câți bani cheltuie lunar o familie din România

Bărbat: „Nu”.

În 2019, potrivit Eurostat, România se afla pe ultimul loc într-un clasament al participării la activități de voluntariat și responsabilitate civică. Doar 3,2 % dintre români au declarat că au participat măcar o dată pe an la o acțiune organizată în folosul altei persoane, fără plată, spre deosebire de țările nordice, unde aproape jumătate din populație se implică activ în evenimente cu scop civic.

În 2022, procentul a mai crescut. 4% dintre românii chestionați de INS au făcut voluntariat, iar aceștia sunt în mare parte liceeni care se pregătesc pentru admiterea la facultați din străinătate.

Silvia Luican, sociolog: „Voluntariatul nu este încă în obisnuința românilor. El nu este promovat în mod sistematic în școli, în instituții publice, la locul de muncă. El nefiind promovat nu a intrat nici măcar în vocabularul nostru”.

În alte state, cum ar fi de exemplu Canada, voluntariatul este considerat experiență de muncă, iar anumite companii cer cel puțin un an de voluntariat înainte de angajare.

Pe de altă parte, 11% dintre familiile chestionate de Institutul Național de Statistică au declarat că au mers în ultimele 12 luni la activități culturale sau sportive. În 2019 procentul era mai ridicat, dar tot la coada clasamentului eram alături de Bulgaria și de Macedonia de Nord.

Femeie: „Nu am bani să merg la teatru, după ce plătesc facturile și intreținerea, rămân fără bani”.

Potrivit sociologilor, este necesar ca toate celelalte nevoi de bază să fie îndeplinite pentru ca oamenii să mai aibă timp, energie și bani ca să iasă în lume.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult