Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are parte de un an agricol bun, se laudă oficialii din Agricultură. Grâul, regele cerealelor anul acesta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Avem un an agricol bun, se laudă oficialii din Ministerul Agriculturii, care trag linie după două luni în care fermierii au recoltat grâul.

Cei din domeniu estimează producții peste cele de vara trecută și la porumb ori floarea-soarelui. Rapița și orzul au rodit mai puțin. În cazul României, agricultura reprezintă 4% din produsul intern brut. Practic, are cea mai mare contribuție dintre toate țările europene.

Grâul, regele cerealelor anul acesta

Grâul este regele cerelelor anul acesta. Au mai rămas de treierat doar câteva parcele prin Tansilvania, așa că agricultorii estimează o producție cuprinsă între nouă și zece milioane de tone. Destul de aproape de vârful înregistrat în 2021.

Autoritățile au acum în față provocarea transportului pentru aceste grâne, mai ales că vin tare din urmă zeci de milioane de tone din Ucraina.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Este un an agricol bun. Este un comitet comun cu Ministerul Economiei, cu ministerul Transporturilor. Sunt identificate anumite zone de construire și de fluidizare a traficului prin niște parcări care se vor realiza în stânga și în dreapta porții de intrare în port. Cred că în două luni”.

Citește și
captura Otopeni
Ce au găsit polițiștii pe Aeroportul Otopeni în pungile cu cereale ale unor românce care voiau să ajungă în Turcia

Contextul global este unul complicat însă. Războiul declanșat de ruși și seceta de pe glob produc o instabilitate fără precedent în piață, iar asta le dă palpitații agricultorilor care, cel puțin în acest moment, preferă să-și țină marfa pentru mai târziu când speră să o vândă mai bine.

Cezar Gheorghe, analist pe piața agricolă: „Statele Unite vor genera 47,5 milioane de tone, vorbim de grâu de panificație aici, Uniunea Europeană un maxim de 128-130 de milioane de tone. Rusia va genera 87 de milioane de tone plus un rest nevândut de 13,7 milioane de tone. Ucraina va genera un nivel de producție de 20,5 milioane de tone. Și am terminat cu emisfera nordică. Însă problemele apar la orizont din alte locuri. Canada, Australia și combinat cu Argentina, care a însămânțat mult mai puțin grâu decât în sezonul precedent”.

Porumbul nu a trecut bine de luna iulie

Deși a avut un start de excepție în primăvară, atunci când a fost cultivat, porumbul nu a trecut cu bine de luna iulie. În acest moment al anului, porumbul trebuia să fie mai înalt și de un verde crud. Asociațiile de fermieri estimează că aproape jumătate din porumbul cultivat în sudul țării și în sudul Moldovei arată așa sau chiar mai rău, iar asta înseamnă automat și producții scăzute.

Agricultorii se așteaptă la producții mai bune decât anul trecut la floarea soarelui, atunci când au intrat în hambare două milioane de tone de semințe. Este cea mai mare cantitate obținută de o țară a Uniunii Europene.

Au rodit mai puțin, în schimb, lanurile de rapiță și orz.

Ion Cioroianu, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România: „Producția la rapiță e în jur de 2.800 de kilograme la hectar. Nu e o producție nici rea, dar nici foarte bună, în comparație cu anul trecut. S-a înregistrat cam 1,8 - 1,9 milioane de tone pe total țară. S-a încheiat recoltatul la rapiță, ca și la orz. Și la orz am obținut o producție în jur de 5 tone la hectar”.

Chiar și așa, stăm mai bine ca alte țări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult