Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rată de infectare record într-o comună din Bistrița-Năsăud. Sursa îmbolnăvirilor ar fi înmormântările

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incidență record într-o comună din județul Bistrița-Năsăud, unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 15 la mie.

În timp ce Direcția de Sănătate Publică analizează situația pentru a lua măsuri urgente, primarul bănuiește că sursa infectărilor ar fi înmormântările. Acolo, spune el, localnicii nu ar mai păstra distanța și uită de mască, iar mulți nu sunt vaccinați.

În 20 octombrie comuna Monor avea rata de infectare 0, însă miercuri cifra a ajuns la 15,24 la mie, cea mai mare din județ și una dintre cele mai mari din țară. Localnicii spun că se protejează, însă încă mai sunt printre ei multe persoane care iau boala în derâdere și nu respectă normele impuse și, desigur, nu se vaccinează.

Localnic: ”La toate câte am fost pe aici am văzut că oamenii nu respectă niște reguli care ar fi strict necesare pentru ei. În primul rând nu s-au vaccinat și distanța și masca, că o flenduresc din stânga în dreapta.”

Localnică: ”Merg pe la mort, nu se grijesc. Multă lume nu a avut vaccinul făcut, s-a infectat, nu a făcut nici un test. Lumea a participat la înmormântare și probabil că multă lume a luat virusul.”

Citește și
Capitală
Rata de infectare cu coronavirus în Capitală, într-o continuă scădere. Incidența a ajuns la 8,35 de cazuri la mie

Edilul localității spune că una dintre cauze ar putea fi înmormântările, acolo unde cei îndurerați uită de distanțare și mască. În ultimele două săptămâni, în comună au fost înmormântate aproximativ șapte persoane care au fost conduse pe ultimul drum, de cel puțin 40 de persoane fiecare.

Ioan Cira, primarul comunei Monor: ”O cauză ar fi și asta: au fost multe înmormântări în comună. Nu au păstrat distanța, poate nu au avut masca și se mai adună și de prin alte sate.”

Localnic: ”Ieri două înmormântări s-au făcut. Una la 12 și una după-masă. Au decedat de Covid.”

Localnic: ”După mine, păcatul cel mare este cel care se știe bolnav sau suspect de boală să stea acasă. Am auzit că acolo, la înmormântare, câțiva s-au îmbolnăvit. Nu știe nimeni cine a fost purtătorul inițial.”

Medicii de la Direcția de Sănătate Publică iau în calcul carantinarea localității, dacă situația nu se îmbunătățește în următoarele zile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult