Programul naţional pentru ucenici, un eşec. S-au înscris doar 431 de oameni
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Constanţa, la acest service auto găsim 4 tineri ucenici care lucrează de aproape 2 ani. "Vreau să învăţ o meserie, aş dori să-mi deschid un service auto pentru mine şi această meserie este foarte căutată. Toată lumea are o maşină, de obicei se strică ceva la o maşină, îmi trebuie meseria”; spune unul dintre ucenici.
Potrivit legii, angajatorul care încheie un contract de ucenicie primeşte un ajutor lunar de la stat, de 1.250 de lei. Dacă îl concediază mai devreme, trebuie să returneze banii. Mulţi însă se feresc şi nu vor tineri fără experienţă în firmele lor.
Dănuţa Mihalcea, reprezentant restaurant: „Am angaja, dar e prea multă hârtie de depus, banii sunt prea puţini şi nu ne mai complicăm cu asta. Dacă ar fi mai mulţi bani şi ar fi mai simplu, am angaja ucenici."
Deşi sunt zeci de mii de locuri de muncă disponibile şi mii de tineri şomeri doar 431 dintre ei beneficiază, de acest program naţional. La Botoşani, de pildă, exista o singură cerere.
Teodor Dumitriu, director executiv AJOFM Botoşani: "Pentru a putea recruta ucenici, îţi trebuie acelaşi dosar de autorizare ca şi pentru cursurile de formare profesională. În primul rând, necesită foarte multe documente." Tinerii între 16 şi 24 de ani, care îşi doresc să devină ucenici trebuie să treacă în prima fază de o perioadă de probă de 30 de zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri , firme , somaj , inscrieri , forta de munca , birocratie , experienta , ucenici , ajofm
Dată publicare: 12-04-2018 19:14