Programul Erasmus, tot mai căutat de tinerii cu idei de afaceri. Beneficiile pentru antreprenori
Your browser doesn't support HTML5 video.
Romanii au înţeles că astfel au ocazia să afle cât mai multe despre cum se dezvoltă o fimă şi nu în ultimul rând despre cum se promovează.
Cine are un plan de afacere şi reuşeşte să-i convingă pe funcţionarii europeni primeşte prin programul Erasmus între 570 şi 1000 de euro pe lună, timp de maximum 12 luni, pentru a merge la o firmă în străinătate.
Sebastian are 37 de ani şi în februarie, anul acesta, a fost o lună în Portugalia la o firmă de IT. El povesteşte că avea o idee de afacere pentru un service GSM, iar când a auzit de program nu a stat pe gânduri.
Pentru perioada petrecută acolo a primit aproape 700 de euro, ca să-şi acopere cheltuielile.
Sebastian Barzu: "Este un must să te duci într-o astfel de companie, să depui un plan de afaceri. Mi-am făcut prieteni, am călătorit, mi-am dezvoltat conceptul de business."
Marius are 22 de ani şi anul trecut a stat 3 luni în Croaţia la o firmă specializată pe producţia de vinuri. A muncit acolo până la 10 ore pe zi.
Acum vrea să-şi implementeze ideea de afacere, chiar dacă nu în domeniul viticol. Are un plan antreprenorial pentru o plantaţie de levănţică. Însă principiile de business pe care le-a învăţat în straintate sunt baza oricărei decizii.
Marius Vornicu: "Practic, am învăţat cum se derulează o afacere de zi cu zi. Cum să ajungi de la produsul de bază la un produs finit pe masă clientului. Aş recomanda experienţa asta tuturor celor care au intenţii antreprenoriale". Ciprian vrea să se implice în industria muzicală, iar pentru asta urmează să meargă în Suedia. Anual, merg în străinătate prin acest program aproape 50 de romani. Cei mai mulţi aleg Marea Britanie, Spania sau Italia. La sfârşitul stadiului, chiar dacă nu pui afacerea în aplicare, banii nu trebuie returnaţi. Programul nu are limită de vârstă.
Marius Alexa, director ONG: "România e în topul ţărilor implicate în acest program. E un lucrur bun, tinerii nu doar pleacă în alte ţări, ci ei învaţa să facă stagii practice şi apoi să se întoarcă în România să-şi deschidă aici afaceri. România are nevoie de antreprenori cu afaceri viabile." Cele mai căutate domenii sunt marketingul, arhitectură, agricultură şi IT.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana , fonduri , antreprenori , afaceri
Dată publicare: 11-07-2019 07:05