Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Produsele din lapte de capră, preferate de români. Soluția găsită de doi producători

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fermierii care au pariat pe produsele din lapte de capră și pe carnea de ied, pe care nutriționiștii o laudă, nu regretă alegerea făcută.

 

Profitul este mai mare decât în cazul celor care cresc oi și miei, deși gospodarii care au turme de capre primesc mai puțini bani de la stat comparativ cu anii trecuți.

La o stână din Maramureș zburdă liberi 60 de iezi, alături de capre şi țapi.

Mitică Bran, crescător de capre: „Am văzut că aici nu se pot creşte oi pentru că avem atâţia spini şi oile rămân agitate prin spini şi am zis că creştem capre. Se ţine mai greu ca oaia, când dă frigul nu mai pot să stea pe-afară.”

Însă, avantajele sunt multe. Carnea de ied este mai fragedă, mai săracă în colesterol şi mai uşor de digerat decât cea de miel. Dar este mai scumpă. Un kilogram se vinde cu aproximativ 30 de lei.

Citește și
transhumanta
Ciobanii au început transhumanța. Copii își urmează părinții până în vârf de munte: „E munte, foarte frumos”

Georgiana Stan, nutriţionist: „Carnea de ied este o sursă bogată de fier, vitamine din grupul B şi proteină de înaltă calitate."

Ba mai mult, în ultima vreme, lactatele de capră au câştigat teren în preferinţele românilor.

Un fermier din Bihor procesează laptele de capră şi face de la iaurt şi brânza până la urdă, telemea sau caș maturat. Acum câţiva ani a fost la un pas de a renunţa la afacere, pentru că nu mai putea să aibă grijă de animale şi să se ocupe şi de procesare şi vânzare. Dar a găsit o soluţie. A bătut palma cu un alt crescător de capre şi şi-au împărţit treburile.

Kovacs Attila, producător de lactate de capră: „El îngrijeşte caprele şi eu prepar produsele. Şi aşa putem să facem, eficient, treburile noastre, fiecare cu treaba lui, cum ar veni."

„Am pus în formă, va fi telemea cu chimen. Aici avem caşcavalul măturat, care stau, acuma, la faza de uscare”, explică el.

Un kilogram de caș costă 75 de lei, iar unul de telemea, 36 de lei. De trei ori pe săptămână, omul livrează produsele la uşa clienţilor.

Kovacs Attila - producător de lactate de capră: „Facem livrare în Oradea, avem clienţii formaţi, se adaugă şi clienţi noi, care n-au mai încercat şi acuma încearcă prima dată, că au auzit că produsele din lapte de capră, sau chiar laptele, e mai benefic."

Cristi Codilă- crescător de capre: „Deci nu puteam face eu, singur, toată munca: şi procesat, şi distribuţie, şi animale, e foarte mult. Şi-aşa trăim amândoi, unul lângă celălalt, ca şi un fel de asociaţie."

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2019, în țară aveam peste un milion de capre, cu 80.000 mai multe decât în 2018.

Fermierii care au peste 50 de exemplare primesc două tipuri de ajutor de la stat. Vorbim despre aproximativ 20 de euro pentru fiecare animal. În ultimii cinci ani, valoarea sprijinului financiar acordat s-a înjumătăţit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult