Problemele întâmpinate de românii care muncesc de acasă. „Există zile în care nu ies din casă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
O parte bună pentru România ar fi că salariații nu ar mai pierde așa de mult timp în trafic. Însă, când lucrează de acasă, unii spun că simt lipsa conversațiilor de la locul de muncă.
Oana este inginer de software la o companie IT din Timişoara. Pentru că stă în afara oraşului, se bucură că patru zile pe lună poate lucra de acasă.
Oana Filip: „Încep relaxată, îmi fac o cafea, mă duc şi jos în living, poate mai confortabil şi lucrez relaxat. Eu în home office sunt mai eficientă."
Miodrag Hojda, purtător de cuvânt companie IT: „Fie că lucrează de acasă cele opt ore de lucru, fie de la birou, trebuie să ducă proiectele la bun sfârşit."
În România, "cultura" muncii de acasă nu e foarte răspândită, iar "telemunca" e reglementată prin lege de numai doi ani. Aşa se face ca ţara noastră, alături de Bulgaria, se află la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte munca prestată de la domiciliu, arată datele Eurostat.
Daniel Lucheș, sociolog: „Dacă îmi amintesc bine, în UE această oportunitate există din 2008-2010"
La o altă companie IT din Timişoara, 50% dintre cei 2.000 de angajaţi pot lucra de acasă două zile pe săptămână. Condiţia e să aibă cel puţin şase luni vechime în firmă.
Cosmin Chiriac, director resurse umane companie IT: „Două zile pe săptămână lucru de acasă. Nu mai mult, pentru că dacă avem mai mult atunci cumva se rup de cultura firmei, se rup de colegi. E un program foarte apreciat de angajaţii noştri."
Roland s-a întors la Oradea, după ce a lucrat doi ani în Elveţia. Acolo, toţi angajaţii firmei lucrau de acasă şi se întâlneau doar o dată pe lună. Când a revenit în ţară, a pus condiţia să lucreze în acelaşi sistem.
Roland Szabo: "O dată pe zi, avem şi o şedinţă de juma de oră, în care fiecare prezintă pe ce a lucrat ziua dinainte şi pe ce va lucra ziua următoare.”
Totuşi, munca de acasă are şi dezavantaje.
Roland Szabo: "Există zile în care nu ies din casă. Ăsta este un dezavantaj mare, lipsa de socializare. Şi altă chestie este că, uneori, este greu să explici la alţii că, "OK, eşti acasă, dar lucrezi". Dacă ai musafiri, sau ceva, păi Ok, eşti acasă, putem vorbi, putem să stăm împreună. Dar nu pot. Şi e greu de explicat"
Nada Jigovan, angajată: „Nu mai aloc timp pentru a alege o ţinută anume, pregătiri speciale şi nici pe drum, câştig timp. Dezavantaj eu văd practic unul, că nu eşti aproape de colegul tău şi să spui: uite hai să lucrăm împreună la acest proiect, am nevoie de puţin ajutor."
Dorinţa de a lucra de acasă creşte odată cu vârsta, arata datele Eurostat. Doar 1,8% dintre tinerii europeni sub 25 de ani prefera telemunca, în timp ce la categoria de vârsta 50-64 procentul e de 6,4%.