Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primăriile, obligate să ilumineze cu leduri trecerile de pietoni. Sute de români au fost uciși sau răniți pe trecere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parlamentarii au votat miercuri o lege prin care obligă primăriile să asigure iluminarea corespunzătoare a tuturor trecerilor de pietoni, cu ajutorul unor sisteme de tip led.  

Autoritățile locale au la dispoziție doi ani să facă asta, altfel riscă amenzi. Măsura vizează 80% dintre primăriile din țară.

Potrivit datelor Poliției Române, în anul 2020 aproximativ 19.000 de șoferi au fost amendați pentru că nu au acordat prioritate pietonilor.

Din păcate, în accidentele rutiere care au avut drept cauză tot neacordarea de prioritate, au murit 117 pietoni și au fost răniți grav alți 497.

Unii parlamentari au ajuns la concluzia că multe accidente se întâmplă pentru că trecerile de pietoni nu sunt iluminate bine. Iar cei răspunzatori nu iau măsuri pentru că nu sunt pedepsiți.

Citește și
accident popesti
VIDEO O femeie a murit după ce a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni, în Popești Leordeni

Paul Ichim, deputat neafiliat: „Știți cu toții că România bate topul la numărul de accidente mortale din Europa. În România nu se poate decât prin lege să forțezi primarii să-și facă treaba”.

Alți aleși susțin că legea care se plimbă prin parlament de cel puțin trei ani este inutilă.

Violeta Alexandru, deputat: „Următoarea lege ar trebui să facă, de exemplu, curățenie nu doar în oraș, dar și în stațiile de autobuz. Suntem caraghioși, cine are fonduri știe ce trebuie să facă, nu trebuie să-i dea parlamentul o lege ca să fie lumină la trecerea de pietoni”.

Doar o cincime dintre primării au modernizat trecerile de pietoni

În primele șase luni ale anului, doar în București polițiștii au făcut peste 500 de sesizări către autoritățile locale despre neregulile descoperite pe străzile Capitalei. Totodată, au amendat de 27 de ori administratorii de drumuri pentru nereguli privind starea carosabilului sau semnalizarea proastă.

Femeie: „Foarte prost sunt luminate. Nu vezi nimic.”

Reporter: V-ați simțit în pericol?

Femeie: „Da. Veniți la mine în Sectorul 3 să vedeți”.

Taximetrist: „Nu doar că nu sunt luminate bine, dar nu se văd nici marcajele pe jos.”

Reporter: Unde e mai rău?

Taximetrist: „Peste tot.”

Reporter: E periculos?

Taximetrist: „Nu, e foarte periculos, vine un băiat d-ăsta pe trotinetă electrică și îl iei direct, că nu-l vezi când vine din beznă”.

Peste doi ani, polițiștii vor da amenzi și pentru iluminarea necorespunzătoare a trecerilor de pietoni. Asta prevede legea votată de deputați, care precizează și că luminile trebuie să fie performante din punct de vedere energetic, cu led.

Sunt vizate mai toate primăriile din țară, pentru că, deocamdată, doar o cincime dintre comunele, orașele și municipiile țării și-au modernizat sistemele de iluminat public ori lucrează la asta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult