Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primăria Sinaia recuperează pietrișul folosit pe străzi la ultimele ninsori pentru a-l folosi și la iarnă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primăria din Sinaia recurge la o metodă inedită de a-și asigura materialul antiderapant pentru iarna viitoare: recuperează, cerne și spală pietrișul răspândit pe străzi la ultimele ninsori.  

Autoritățile susțin că astfel fac economie și, în același timp, protejează și mediul și asfaltul. Unii șoferi nu sunt însă de aceeași părere.

Cu mături și lopeți în mâini, mai mulți muncitori strâng de pe străzile din Sinaia zeci de tone de criblură folosită la deszăpezirea localității. Va fi împraștiată și iarna viitoare, dar numai după ce va fi curățată de frunze și mizerie.

Daniel Radu, Societatea Publică Sinaia: ”Este pietriș concasat, în comparație cu sarea el nu este dăunător pentru mediu, sarea este dăunătoare atât pentru materialul, covorul asfaltic, cât și pentru elementele de mobilier din metal și este foarte eficient, de asta îl folosim”.

Doar 30% din pietriș poate fi recuperat. Înainte de a fi refolosit, va fi sortat, cernut și spălat. Vlad Oprea, primarul din Sinaia: ”Avantajul major e că facem economie de bani, ne costă mai puțin materialul antiderapant, îl avem foarte rapid, nu mai e nevoie să plătim transportul pentru că este adus din alte părți și este folosit pentru sezonul urmator de iarnă”.

Citește și
Caz șocant în Sinaia. O familie cu patru copii s-a întâlnit cu doi urși în fața hotelului în care era cazată
Caz șocant în Sinaia. O familie cu patru copii s-a întâlnit cu doi urși în fața hotelului în care era cazată
Economie de câteva mii de lei pe sezon

Localnicii spun că reciclarea materialului antiderapant este o idee bună, deși criblura prezintă și dezavantaje. Domnel Profir, localnic: ”Ca șofer e problemă cu geamurile, sparge parbrizele. Sarea e mai nasol că se strică, strică astea și străzile și mașinile, se uzează, așa zic că e mai bine criblură”.

Sorin Mihai, localnic: ”E bine, adică nu se pierde tot, știți cum e aia, 30 la sută din bani faci altceva pentru bugetul orașului, cu banii care se recuperează”. Economia este de câteva mii de lei pe sezon, potrivit reprezentanților primariei, care spun că s-au inspirat din alte țări europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult