Preot, despre geamandurile în formă de cruce: "Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers”
Preotul susține că aceste geamanduri nu ar speria pe nimeni, ci dimpotrivă, ar avea un efect invers, le-ar da speranțe celor care s-ar încumeta să înoate în largul mării.
“Geamandurile lui Arafat sunt rezultatul unei gândiri fistichii. Crucile împodobesc mormintele creştinilor. Dar nu ca vestitoare ale morţii, ci ca preaşteptări ale Învierii în Hristos. Aşadar, s-a ratat epic semnificaţia crucii. Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers: dă nădejde”, a transmis într-un mesaj pen Facebook purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
De asemeea, el a criticat şi ideea de a ca acele geamanduri să fie realizate din polistiren.
“Inginerii din birourile lui Arafat nu cred c-au văzut vreodată valurile mării, nici măcar în poze. Altfel nu-mi explic brilianta idee de a face crucile din polistiren. Care se rupe la primul bobârnac. Asta e, atât s-a gândit şi d-aia suntem unde suntem. Aşteptăm şi bărci de salvare din polistiren...gândire de polistiren”, a mai spus preotul Eugen Tănăsescu.
Ca să atragă atenția asupra pericolelor, Fundația SMURD a trimis pe litoral mai multe geamanduri care au în vârf o cruce.
Șocati, mulți au criticat decizia, pe motiv că ei au mers în concediu, nu la cimitir. Inițiatorii spun însă că mai bine vezi crucea în apă, decât un om resuscitat pe plajă.
Partea superioară este sub formă de cruce, pentru a atrage, într-un mod mai dur, atenția asupra pericolelor din larg. Doar că inițiativa nu a avut efectul dorit.
Potrivit legii, geamandurile sunt obligatoriu portocalii, sub formă de romb, sferă sau o combinație între cele două, iar textul de pe baliză indică adâncimea.
Pe cele trimise de la SMURD, scrie ca 36 de oameni au murit doar anul trecut în apa mării.
Prima geamandură donată de Fundația SMURD a fost montată la Eforie, dar s-a rupt la prima furtună.