Povestea uimitoare a unor foițe de aur descoperite într-un cavou aflat între blocuri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Arheologii au reușit să decoperteze un cavou roman, care, conform primelor analize, ar proveni din secolele 2-3, după Hristos.
Istoricii cred că ar putea fi cel mai timpuriu monument de acest fel din lumea romană descoperit în țară noastră.
„Noi avem numai câteva fragmente de foițe de aur care poartă pe suprafața lor, cel mai probabil, decorul care era pe piesa pe care o acopereau."
Specialiștii presupun că foițele din aur „îmbrăcau" o cutie, cel mai probabil din lemn, care a fost complet distrusă odată cu trecerea timpului. Pe același șantier arheologic au fost descoperite și almandine, pietre semiprețioase care erau aduse de romani din Sri Lanka sau India.
Săpăturile făcute în ultimii doi ani în Galați și în împrejurimile orașului au scos la iveală și alte vestigii importante.
Tudor Mandache, Muzeul de Istorie Galați: ”O serie de piese din os, bronz, fier sau ceramică și o mare cantitate de monede din argint sau bronz. De asemenea, să zicem de cavoul roman și de descoperirea fortuită a unor foițe din aur decorate cu motive florale sau geometrice și o serie de pietre semiprețioase numite granate din almandin."
Cavoul roman a fost descoperit inițial în 1970, într-o zonă în care acum se află mai multe blocuri de locuințe. Era format din două camere, iar pereții erau pictați. Arheologii au găsit și alte obiecte care pot reprezenta mărturii despre civilizația de la Dunărea de Jos.
Adrian Adamescu, muzeograf: ”Sunt aceste complexe cu oseminte umane găsite în interiorul așezărilor și nu în exteriorul așezărilor, cum știm noi, cu denumirea de cimitir, de necropolă. Se pare că, în perioada respectivă, în prima epocă a fierului, defuncții erau înmormântați în interiorul așezărilor."
Săpăturile arheologice au fost finanțate de primărie. Tot primăria din Galați speră să atragă fonduri europene pentru a ridica, exact pe locul descoperirii, un muzeu.
Lucrările arheologice au început în 2017 și includ și alte monumente din Galați, cum ar fi poarta unui han din secolul al 18-lea.