Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Populația rezidentă a României a crescut, deși tot mai mulți români pleacă din țară. Care este motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu un număr tot mai mare de muncitori străini, după mulți ani, populația rezidentă a României a crescut.

La începutul anului erau înregistrați peste 19 milioane de rezidenți, cu aproape 9.000 mai mulți față de anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Dar, în timp ce mulți străini vin să muncească la noi, numărul românilor care părăsesc țara este mare.

Alături de cei doi nepoți, doamna Tatiana se pregătea să zboare la Londra. Are două fete care locuiesc în Regat de mai bine de opt ani și deocamdată nu au de gând să revină în țară.

Tatiana Sociu: „De patru ani stau cu ei, de când au început școala.” Reporter: „În țară nu se întorc?” Tatiana Sociu: „Nu mai vor. Vor acolo și atunci îi ajutăm până când încep copiii să meargă singuri la școală. Îi ajutăm ca bunici.”

Citește și
Bani
Românii trimit din ce în ce mai puțini bani în țară din străinătate. Care sunt principalele cauze

Copil: „În Londra eu merg la secundară și încerc să fiu portar de fotbal și dacă nu merge mă duc spre IT.    

Reporter: „În România, nu vă place?” Copil: „Venim vara, în vacanță.”

Femeie: „Acolo este familia mea acum, nu doresc, poate la pensie, spune soțul. ”

Familie: „În Elveția, stăm acolo și venim în vacanță în România.”

Numai în 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, au plecat din România peste 200.000 de persoane, spun specialiștii.

Aproape șase milioane de cetățeni români figurează cu domiciliul sau reședința în străinătate, majoritatea emigranți la prima generație.

Potrivit INS, anul trecut cei mai mulți dintre românii care au plecat au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani. Alții, însă nu apar în registrele oficiale și asta pentru că pleacă alături de familie sau prieteni și își găsesc mai târziu un loc de muncă sau lucrează sezonier.

Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj-Napoca: „Cu alte cuvinte, pleacă tineri și foarte tineri. Sunt cei care în mare măsură sunt oameni cu studii, calificări, cu carieră în față, oameni care încep o carieră și care încep să aibă copii în altă parte decât în România. Vedem că urbanul scade, deci pleacă din urban. Asta arată o problemă în societatea românească, e vorba despre a-ți proiecta viața. E un refuz de a mai accepta hai să spunem, modul în care se întâmplă lucrurile în România.”

Între timp, în țară, vedem numerosi cetățeni străini. Veniți din Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, India, Turcia și în ultimul an Ucraina.

Anul trecut au fost aproape 290.000 de imigranți, mai multi decât românii care au părăsit țara.

Cetățean din Sri Lanka: „Este mai bine pentru noi, situația din țară noastră s-a schimbat. Încerc să dau ce este mai bun pentru că am o familie, soție, fetiță. Fac tot ce este nevoie în bucătărie.”

Potrivit datelor INS, cei mai mulți au între 30 și 49 de ani, în mare parte bărbați. Așa se explică, spun specialiștii și creșterea populației rezidente din România.

Cristi Șelaru, consilier INS: „De regulă ieșirile din sistem, aici ne referim la mortalitate, dar și la emigrare erau mai mari decât intrările în sistem. Acum, pentru prima oară avem această creștere. Datorită creșterii numărului de imigranti. Natalitatea este mereu în scădere pentru că nu avem o politică, suntem printre puținele țări care nu avem o politică.”

La 1 ianuarie 2023 populaţia rezidentă a fost de 19,05 milioane, în creștere cu 9.107 persoane față de 2022.

Populația țării este în mare parte îmbătrânită, iar autoritățile statului nu au strategii pentru încurajarea natalității și nici pentru a opri exodul sau a-i aduce înapoi pe cei plecați.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult